Annons

Förre landshövdingen sträcker ut en hand för att rädda Cementa

Tidigare landshövdingen Stefan Carlsson rycker in för att rädda Cementa. Genom Mörbylånga kommun har han tagit en personlig kontakt med styrelseordföranden i Cementas ägare Heidelberg.
Degerhamn • Publicerad 19 oktober 2018
I ett tvåsidigt brev till Heidelbergs ordförande förklarar den förre landshövdingen Stefan Carlsson de konsekvenser som en nedläggning av Cementa skulle medföra.
I ett tvåsidigt brev till Heidelbergs ordförande förklarar den förre landshövdingen Stefan Carlsson de konsekvenser som en nedläggning av Cementa skulle medföra.Foto: Michael Ståhl

I ett två sidor långt brev sträcker Stefan Carlsson ut en hand till Heidelbergs styrelseordförande Dr. Bernd Scheifele. De båda männen har en personlig relation sedan tiden då Stefan Carlsson var vd för Apoteket AB.

I brevet förklarar Stefan Carlsson att han företräder både sig själv och Mörbylånga kommun. Han berättar att nyheten om Cementas nedläggningshot slagit ner som en bomb och skapat rubriker i lokal media. Vidare beskriver han hur fabriken i Degerhamn har bedrivit ett intensivt utvecklingsarbete, och experimenterat med en ny typ av klimatsmart cement.

Annons

– Vårt hopp är att denna verksamhet kan fortsätta att utvecklas i Degerhamn. Deras expertis inom området och lokala förhållanden är gynnsamma för en fortsatt utveckling av den här typen av cement, skriver Stefan Carlsson.

Han förklarar sin medvetenhet om att det är Cementas svenska organisation som fattat beslutet, men vill ändå informera styrelseordföranden om konsekvenserna av en nedläggning.

– En nedstängning av fabriken påverkar 75 heltidsanställda arbetare i ett område som redan har en tuff regional utveckling. Majoriteten av dem som kan friställas lever i Degerhamn och har sina familjer där.

Han förklarar också att en nedläggning skulle innebära stora problem för bland annat skola, affärer, barn- och äldreomsorg.

Stefan Carlsson beskriver i brevet en förhoppning om att Heidelbergkoncernen ska tänka om kring fabriken i Degerhamn, och möjligen göra ett besök innan ett definitivt beslut fattas.

– Det vore väldigt uppskattat om du eller någon av dina nära medarbetare tar kontakt med kommunalrådet i Mörbylånga kommun, där fabriken ligger. Självklart vill kommunen göra allt i deras makt för att behålla jobben i området.

Den förre landshövdingen avslutar brevet med att många uppfattar nedläggningen som en konsekvens av att Cementa har en stor, internationell ägare som inte är närvarande.

– Det är väldigt viktigt att ägarna visar att de bryr sig i den här allvarliga situationen.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons