Annons

Slottsskogen: Förändringar för att hjälpa mångfalden på traven

Utrensning av vissa träd, bibehållande av andra, skapande av miljöer och återinförande av betesdjur - det är en del av de planerade åtgärderna för Borga hage naturreservat för att bevara och öka ekologisk mångfald.
Borgholm • Publicerad 16 april 2018 • Uppdaterad 17 april 2018
Charlotta Larsson, Elin Boberg, Jonas Hedin och Christina Erlandsson informerade på lördagseftermiddagen om vad som är på gång i  Borga hage naturreservat de närmaste åren.
Charlotta Larsson, Elin Boberg, Jonas Hedin och Christina Erlandsson informerade på lördagseftermiddagen om vad som är på gång i Borga hage naturreservat de närmaste åren.Foto: Carin Svensson

I projektet “Life - Bridging the gap” kommer länsstyrelserna i Östergötland, Blekinge och Kalmar, och även Linköpings kommun, att arbeta med att restaurera trettio värdefulla ekområden. Fem av dem finns på Öland. De är Böda prästgård, Horns kungsgård, Borga hage, Strandskogen och Halltorp. Projektet pågår 2016-2022.

På lördagseftermiddagen informerade Jonas Hedin, Elin Boberg och Charlotta Larsson, från länsstyrelserna, om projektet och om vad som kommer att ske i Borga hage. Christina Erlandsson, skogvaktare i reservatet sedan tjugo år, deltog också i informationen som var utformad som en vandring genom en del av Borga hage naturreservat.

Annons

Intresset var stort, drygt sjuttio personer samlades vid Kaffetorpet där vandringen började.

Jonas och hans kollegor pratade bland annat om artmångfalden och att den mår bra av varierande miljöer i skogen, som träd i olika åldrar, kvarliggande stammar, öppna gläntor och betesdjur.

– Vi ska också komma ihåg svamparna, vi pratar om flora och fauna men också om funga (svampriket), svamparna är viktiga på många sätt, till exempel bryter de ner och de skapar ny näring, säger Jonas.

Åhörarna fick också veta att gläntor är viktiga för de är ofta varma och fungerar som skafferi för många arter men för den skull är det inte bra att öppna upp överallt eftersom det inne bland träden ofta istället är varmare när det blåser och är låga temperaturer.

Många åhörare hade frågor och synpunkter om de fällda almarna på branten nedanför slottsruinen.
Många åhörare hade frågor och synpunkter om de fällda almarna på branten nedanför slottsruinen.Foto: Carin Svensson
Naturreservatets skogvaktare, Christina Erlandsson, berättade om en del av utvecklingen i skogen.
Naturreservatets skogvaktare, Christina Erlandsson, berättade om en del av utvecklingen i skogen.Foto: Carin Svensson
Silverviol eller “Viola Alba” växer på endast ett fåtal platser i Sverige och Borga hage naturreservat är en av dem.
Silverviol eller “Viola Alba” växer på endast ett fåtal platser i Sverige och Borga hage naturreservat är en av dem.Foto: Carin Svensson

Längs vandringen som gick från Kaffetorpet ner mot Bergdala och en bit förbi i riktning mot Borgholms idrottsplats stannade man några gånger och pratade om olika saker som skulle göras och visade på exempel. Publiken hade en hel del synpunkter och frågor som de fick chans att framföra.

Bland åtgärderna ingår att bevara en del gamla ekar men även att ta ner en del. Några ska friställas för att få mer luft runt sig och några, som annars skulle ha fällts, ska få något som liknar naturliga skador och därmed blir boplatser till olika arter i reservatet.

– Fåglar och fladdermöss brukar flytta in, säger Jonas.

Även nyplantering av ek kommer att ske. Restaurering av markerna genom att skapa gläntor och halvöppna miljöer samt införa betande djur är också en del av arbetet.

- Jag har fått mycket frågor om vad elstängsel i reservatet kommer att medföra, säger Christina.

Charlotta förklarar då att det är tänkt att det ska komma in betande djur så fort den nya skötselplanen är klar men att det ska stängslas på ett sådant sätt att det inte ska försvåra vandring på stigarna i skogen.

Annons

De ser gärna att det blir nötkreatur som betar markerna, om det finns intresserade djurägare. Hur betet utformas i fråga om mängd djur, tid och så vidare sker i dialog med djurägaren.

Att värna och främja den ekologiska mångfalden är det huvudsakliga syftet med arbetet och länsstyrelserna kommer att informera kontinuerligt på projektets hemsida: http://lifebridgingthegap.se.

Arrangörerna visar en av de platser där de planerar att göra en glänta och ha  betesdjur.
Arrangörerna visar en av de platser där de planerar att göra en glänta och ha betesdjur.Foto: Carin Svensson

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons