Annons

Förädling kan rädda bönodlingen

Hushållningssällskapet har precis startat ett projekt, för att göra det lättare för lantbrukare att ta kontakt med företag som kan förädla deras bönor. Intresset var stort under en fältdag i Torslunda.
Torslunda • Publicerad 22 juni 2016
”Just nu vill alla åt proteinet som finns i bönorna”, säger Johan Wiström (t.v). Han och brodern Peter upplever den mest positiva perioden någonsin, under deras 35 år som bönder. Detta trots det försvårade läget sedan växtskyddsmedlet Stomp har förbjudits av Kemikalieinspektionen. Foto: Malin Edeborg
”Just nu vill alla åt proteinet som finns i bönorna”, säger Johan Wiström (t.v). Han och brodern Peter upplever den mest positiva perioden någonsin, under deras 35 år som bönder. Detta trots det försvårade läget sedan växtskyddsmedlet Stomp har förbjudits av Kemikalieinspektionen. Foto: Malin Edeborg

För första gången har Hushållningssällskapet arrangerat en fältdag, och bjudit in regionens alla lantbrukare. På försöksstationen i Torslunda var hela fältet uppdelat i olika stationer, som lantbrukarna kunde besöka för att få mer information om sortval för höstsäd och vallodling, odlingstekniker för oljeväxter eller odling för bönor, ärtor och lök.

Totalt kom omkring 90 besökare under dagen, och många var intresserade av bönodlingen.

Annons

– Vi har precis dragit i gång ett projekt tillsammans med Regionförbundet, där tanken är att livsmedelskedjan ska förkortas mellan producent och konsument, säger Hanna Lennartsson på Hushållningssällskapet.

Projektet ska ta fart under hösten, och tanken är att producenterna ska få hjälp att närma sig industrin och få kontakt med företag som kan förädla deras produkter.

Bönodlingen försvåras när växtskyddsmedlet Stomp har förbjudits av Kemikalieinspektionen. Lantbrukarna måste lägga mycket tid på att bekämpa ogräset. Det kan leda till att odlingsarealerna minskar, vilket i förlängningen ger färre bönor till försäljning. För att möta upp detta kan förädlingen av bönorna bli viktig.

Bröderna Peter och Johan Wiström har odlat bönor i 35 år. Trots vårens mörka besked om växtskyddsförbudet, så är bröderna optimistiska.

– Just nu är det så positivt som det någonsin har varit under min bondtid, säger Peter Wiström.

De senaste åren har bröderna börjat odla nya sorters bönor, vid sidan av de bruna. De ser ett växande intresse av olika sorters bönor.

– Den bruna bönan med sås tynar bort, unga är inte intresserade av det. Men det kommer nya produkter hela tiden. Det handlar om att kunna tillaga bönan snabbt, ingen har tid att koka dem i flera timmar, säger Peter.

– Ser vi att vi klarar att odla olika sorters bönor i Sverige så har vi en marknad som vi kan ta vara på, säger Johan.

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter (KOTP) i Färjestaden medverkar i Hushållningssällskapets projekt för att förädla bönorna.

– Det är upp till oss som ska sälja produkten att få ut mervärdet åt bönderna. Bönmjöl har blivit väldigt populärt. I dag finns till exempel vit och röd bönpasta, säger Stefan Lundgren på KOTP.

”Vi vill göra en kartläggning av behov och intressen, för att sedan kunna ta fram fler nya produkter”, säger Hanna Lennartsson på Hushållningssällskapet, här tillsammans med Stefan Lundgren och Oskar Andersson på KOTP. Foto: Malin Edeborg
”Vi vill göra en kartläggning av behov och intressen, för att sedan kunna ta fram fler nya produkter”, säger Hanna Lennartsson på Hushållningssällskapet, här tillsammans med Stefan Lundgren och Oskar Andersson på KOTP. Foto: Malin Edeborg
”Rågen är en bra konkurrent till vetet, eftersom det ger bra avkastning och är billigare att odla”, säger Morten Haastrup på danska företaget KWS. Han arbetar med att föra ut råg som ett alternativ till vete. Enligt honom passar den öländska jorden bra då rågen är torktålig och trivs i näringsfattig jord. Foto: Malin Edeborg
”Rågen är en bra konkurrent till vetet, eftersom det ger bra avkastning och är billigare att odla”, säger Morten Haastrup på danska företaget KWS. Han arbetar med att föra ut råg som ett alternativ till vete. Enligt honom passar den öländska jorden bra då rågen är torktålig och trivs i näringsfattig jord. Foto: Malin Edeborg
Fakta

Fältdagen

Hushållningssällskapets fältdag var ett samarbete med aktiva aktörer i regionen. Bland annat medverkade olika växtföretag, Jordbruksverket och Länsstyrelsen.

Dagen var indelad i fyra pass, där deltagarna kunde medverka i föredrag på en mängd olika stationer.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons