Fälls - tappade container på Ölandsbron: ”Kom som en projektil”

Containern ramlade av lastbilen och rammade med stor kraft Färjestadskvinnans bil.
– Jag trodde att jag skulle dö, berättade kvinnan i rätten.
Nu döms lastbilschauffören för olyckan på Ölandsbron den 31 januari år.
ÖLAND • Publicerad 10 oktober 2018
Vid en olycka på Ölandsbron tappade en lastbil sin containerlast, nu döms chauffören för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.
Vid en olycka på Ölandsbron tappade en lastbil sin containerlast, nu döms chauffören för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.Foto: Arkiv

Lastbilen med släp var på väg till Öland när olyckan inträffade i jämnhöjd med Svinö, en container lastad på släpet lossnade och föll ner på vägen - mot mötande trafik där en bilist knappt hann reagera innan kollisionen var ett faktum.

”Hon såg den gula containern komma som en projektil mot henne och då hon förstod att hon inte kunde undkomma den blundade hon och trodde att hon skulle dö”, sägs det i tingsrättens dom mot lastbilschauffören.

Kvinnan, bosatt i Färjestaden, ådrog sig flera skador i kollisionen, som svullnader och blödningar samt smärta i handen, överarmen, axel, rygg och nacke. Besvären fanns kvar lång tid efter olyckan med sjukskrivning som följd.

Kalmar Tingsrätt slår fast att containern ”under färden inte var säkrad på rätt sätt” och att lastbilschauffören - en man 25-årsåldern bosatt i länet - därför gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Han döms samtidigt för vållande till kroppsskada.

Påföljden bestäms till 80 dagsböter å 190 kronor, totalt 15 200 kronor. Han ska också betala ett drygt 17 000 kronor stort skadestånd till kvinnan.

Efter en händelse på mannens hemort ingår även ett fängelsestraff i domen, detta efter övergrepp i rättssak. Påföljden där är en (1) månad i fängelse.

I rätten nekade mannen till åtalspunkterna vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada och menade att något måste ha hänt med tryckluftsanordningen till låsmekanismen under körningen varpå containern fallit av på grund i den kraftiga vind som rådde vid olyckstillfället.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.