Få besökare på festivalen – ”Vi är besvikna att folk inte kan öppna sig för ny musik”

Uppskattningsvis hade Irisfestivalen omkring 200 besökare. Det är hälften av vad som krävdes för att ekonomin skulle gå ihop, och långt under det önskade besöksantalet.
– Vad gäller den biten är vi besvikna, men arrangörsmässigt är vi mycket nöjda, säger Magnus Strandman i arrangerande musikföreningen Iris.
Färjestaden • Publicerad 6 augusti 2018
Irisfestivalens comeback blev inte riktigt vad arrangörerna hoppades på. De är nöjda med själva festivalen, men inte med publikantalet.
Irisfestivalens comeback blev inte riktigt vad arrangörerna hoppades på. De är nöjda med själva festivalen, men inte med publikantalet.Foto: Peter Boström

När Ölandsbladet når honom under måndagsförmiddagen har arrangörerna ännu inte fått en klar bild över hur många som betalade för en biljett till lördagens festival på Granudden.

– Via förköp och kort har vi sålt 140 biljetter, men vi har inte hunnit räkna dem som betalat kontant och med swish.

”I den bästa av världar hade 1 000 biljetter varit helt fantastiskt”

Magnus Strandman uppskattar att de totalt har sålt omkring 200 biljetter och det är hälften av vad som hade krävts för att föreningen ska klara ekonomin.

– För att gå runt ekonomiskt och kanske få en krona över så hade vi behövt sälja 450–500 biljetter. Men i den bästa av världar hade 1 000 biljetter varit helt fantastiskt, säger Magnus Strandman och fortsätter:

– Vi är besvikna att folk inte kan öppna sig för ny musik, många håller sig till det kommersiella. Vi dömer inte folk som lyssnar på Lars Winnerbäck, Tomas Ledin eller GES, men det är tråkigt att vi inte har lyckats få folk att förstå att vi erbjuder något unikt.

Hur ska ni lyckas med det?

– Våra besökare och vi tycker att vi har marknadsfört oss så gott vi har kunnat. Vi har gjort vårt bästa.

Besvikelsen över ekonomin skymmer glädjen över arrangemanget, som han annars är mycket nöjd med.

– Vi är jättenöjda med vår insats, besökarna tyckte det var magiskt och artisterna var oerhört imponerande över hur vi tog emot dem, säger Magnus Strandman.

Nu blir föreningens prioritering att i första hand betala just artisterna.

– Vi vill behålla det rykte vi har byggt upp under åren. Vi blir tagna på allvar hos bokningsbolagen och de inser att vi är seriösa. Sedan får vi se vad som blir kvar. Vi har goda relationer med alla våra leverantörer så vi får helt enkelt ta ett snack med dem om hur vi ska lösa betalningen.

Blir det en ny festival nästa år?

– Vi har inte hunnit diskutera det. Det viktigaste för oss just nu är att göra i ordning området, av respekt mot kommunen som har gett oss mycket stöd.

Klart är däremot att föreningen ska fortsätta arrangera Klubb Iris på Söderport i Kalmar. Den har hela tiden fungerat ekonomiskt. Hittills är en spelning inbokad i september och två nästa år.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.