Annons

”Ett förbud mot tiggeri är det bästa vi kan göra”

Kristdemokraterna i Mörbylånga vill förbjuda tiggeri i kommunen.
– Varje femkrona i burken till kvinnan utanför Kvantum är det sämsta man kan göra, säger gruppledare Eric Dickson.
Mörbylånga kommun • Publicerad 14 januari 2019 • Uppdaterad 16 januari 2019
Foto: BOSSE NILSSON
Kristdemokraten Eric Dickson har tillsammans med Nina Åkesson Nylander skrivit en motion om att införa tiggeriförbud i Mörbylånga kommun.
Kristdemokraten Eric Dickson har tillsammans med Nina Åkesson Nylander skrivit en motion om att införa tiggeriförbud i Mörbylånga kommun.Foto: Maria Wiell

KD i Mörbylånga vill sätta press på riks- och EU-politikerna att agera mot Rumänien, varifrån många av tiggarna i Sverige kommer.

– Att förbjuda tiggeriet i vår kommun gör att jag som kommunpolitiker kan sätta press på mina rikspolitiker, säger Eric Dickson.

Annons

I motionen skriver han och Nina Åkesson Nylander att ”vår oförmåga att ta itu med tiggeriet har tyvärr gjort social utsatthet och misär till en självklar del av gatubilden. Barn tvingas varje dag se sina föräldrar gå förbi utsatta människor som sitter på gatan utan att ens se åt deras håll.”

Går du själv förbi tiggarna utan att se åt deras håll eller hälsa på dem?

– Naturligtvis inte, men jag tror att det är många som gör det.

Har du själv gett en tiggare något?

– Aldrig. Jag skulle inte göra det heller. Varje femkrona i burken är det sämsta man kan göra. Vi vet att många av tiggarna dessutom är offer för organiserade ligor och gör deras utsatthet ännu större.

Hur vet du det?

– Det har man ju hört om, det säger även polisen. Jag är glad över Vellinge kommuns beslut om tiggeriförbud och jag hoppas att fler kommuner komma att följa i dess spår, säger Eric Dickson.

Han menar att tiggeriet i Mörbylånga kommun cementerar fast tiggarna i sina utsatta situationer.

– Jag tror inte att kvinnan utanför Kvantum kommer till Sverige om hon istället kunde få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och ett riktigt jobb i Rumänien. Hon måste få riktig hjälp och det kan hon bara få i sitt hemland.

Tror du att det är ett alternativ för henne?

Annons

– Det är naturligt svårt idag, men det är våra rikspolitikers ansvar och EU:s ansvar att sätta press på deras hemländer. Jag som kommunpolitiker kan påverka rikspolitikerna att jobba hårdare för det genom ett tiggeriförbud i vår kommun.

Vad tror du att de få tiggare som vi har i Mörbylånga kommun kommer att göra om det skulle bli ett tiggeriförbud här?

– De kommer förmodligen att flytta till en annan kommun.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons