Ett fall av bekräftad covid-19 på äldreboende i kommunen

En person på ett äldreboende i Mörbylånga kommun har bekräftats smittat i covid-19. Sedan tidigare har fem smittade konstaterats inom hemtjänsten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 14 maj 2020
Anki Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun konstaterar att en person på ett äldreboende i kommunen bekräftats smittad av coronaviruset.
Anki Ståhl, socialchef i Mörbylånga kommun konstaterar att en person på ett äldreboende i kommunen bekräftats smittad av coronaviruset.

Mörbylånga kommun har fått sitt första konstaterade fall av covid-19 på ett äldreboende.

– Personal och anhöriga på det aktuella äldreboendet är informerade. Den boende har isolerats och personal följer gällande rutiner och riktlinjer för den fortsatta omsorgen om personen, samt för att förhindra vidare smittspridning, säger socialchefen Ann-Katrin Ståhl.

Mörbylånga kommun har nu sex bekräftade fall av covid-19 varav fem inom hemtjänsten och ett inom särskilt boende.

Kommunen redovisar inte geografisk plats med hänsyn till individernas integritet och patientsekretess. .

– Vi arbetar tillsammans med Region Kalmar för att förhindra smittspridning. Vårt arbete utgår från de rutiner och rekommendationer som finns för att minska smittspridningen och våra medarbetare följder de direktiv som Smittskydd och läkare rekommenderar för vård, behandling och skyddsutrustning.

Igår kunde vi berätta att tre person med hemtjänst i Mörbylånga kommun avlidit i covid-19. Ann-Katrin Ståhl berättade då att man inte kunde utesluta att de äldre smittats av personalen.

– Brukarna lever väldigt isolerat, vad vi vet, och det finns därför risk att personal kan ha fört in smittan. Att man kan ha smittan utan att ha symtom gör det väldigt lurigt, sa hon.

I nästa vecka hoppas Ståhl att den avdelning på Rönningegården som ska vara avsedd för omsorgstagare med bekräftad covid-19-infektion kan öppna.

Enligt Region Kalmars uppdaterade statistik är har 12 personer i Mörbylånga kommun och 11 i Borgholms kommun bekräftats smittade i covid-19.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.