Entusiastfordonsutställning med kunglig glans

När Entusiastfordonsutställningen i Lindallén på Solliden på söndagen arrangerades för fjärde gången i ordningen närvarade även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. De sågs flanera bland utställningsfordonen och kungen var också den som delade ut dagens priser.
Borgholm • Publicerad 5 augusti 2018
Omkring 280 fordon visades på söndagen upp på Solliden när det återigen var dags för Entusiastfordonsutställningen på Lindallén.
Omkring 280 fordon visades på söndagen upp på Solliden när det återigen var dags för Entusiastfordonsutställningen på Lindallén.Foto: Carin Svensson

Omkring 280 fordon deltog i utställningen som arrangeras av Solliden och Ölands motorklubb och i år ägde rum för fjärde året i rad. På gräsytorna kring Lindallén sågs allehanda fordon - bilar, motorcyklar, mopeder och traktorer. I år var det också lite extra kunglig glans på utställningen då kungen och drottningen var på plats. En särskild hörna hade även inrättats för några kungliga fordon och där kunde man se två av kungens bilar samt prins Carl Philips crosscart och kronprinsesssan Victorias lådbil, hennes moped och även den moped som kungen haft som kronprins.

Prins Carl Philips crosscart, kronprinsessan Victorias lådbil samt hennes moped och kungens moped visades i en egen hörna på utställningen.
Prins Carl Philips crosscart, kronprinsessan Victorias lådbil samt hennes moped och kungens moped visades i en egen hörna på utställningen.Foto: Carin Svensson

Bland utställningsfordonen fanns i vanlig ordning stor variation med såväl ovanliga som mer vanliga och en del tidigare prisbelönta objekt.

När det var dags för prisutdelningen på söndagseftermiddagen utsågs vinnare i klasserna Bil, Motorcykel, Moped, Traktor och Lastbil samt Publikens kärlek.

– Och till er och min stora glädje är det i år kungen som delar ut priserna, sa Ulf Olsson som sedvanligt var konferencier.

Sollidenpokalen 2018 som delas ut till den bil som fått flest röster av publiken alltså ”Publikens kärlek” gick i år till en WV-buss av årsmodell 1964, ägare Joakim Bohl, Nybro.

Joakim Bohl från Nybro tog emot Sollidenpokalen efter att hans WV-buss från 1964 fått flest röster av publiken, priset går också under namnet ”Publikens kärlek”. Prisutdelare var kung Carl XVI Gustaf. Med på bilden är också konferencier Ulf Olsson och Joakim Bohls familj.
Joakim Bohl från Nybro tog emot Sollidenpokalen efter att hans WV-buss från 1964 fått flest röster av publiken, priset går också under namnet ”Publikens kärlek”. Prisutdelare var kung Carl XVI Gustaf. Med på bilden är också konferencier Ulf Olsson och Joakim Bohls familj.Foto: Carin Svensson

Under dagen kunde besökarna också ta del av Ölands veterantraktorklubbs utställning av gamla lantbruksmaskiner, grillade hamburgare samt rock- och rockabillymusik från scenen där The Snapshots spelade.

Dagen avslutades med en nyhet, nämligen att alla utställare körde i kortege med kungen och drottningen i spetsen, i sin AC Cobra. Kortegen gick från Solliden längs Prinsessan Estelles promenad (tidigare Strandvägen), Hamnvägen, Sandgatan, Tullgatan och upp längs Storgatan innan den upplöstes.

Koenigsegg visade en av sina sportbilar.
Koenigsegg visade en av sina sportbilar.Foto: Carin Svensson
En av utställningens ovanliga fordon var den här Oldsmobile Toronado de luxe från 1966, ägare Fredrik Holst.
En av utställningens ovanliga fordon var den här Oldsmobile Toronado de luxe från 1966, ägare Fredrik Holst.Foto: Carin Svensson
Pub i prärievagn med halmbalar som ”bord” var ett nytt inslag för i år.
Pub i prärievagn med halmbalar som ”bord” var ett nytt inslag för i år.Foto: Carin Svensson
Även tävlingsmotorcyklar visades.
Även tävlingsmotorcyklar visades.Foto: Carin Svensson
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia åkandes i sin AC Cobra ledde den för året nyinrättade kortegen.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia åkandes i sin AC Cobra ledde den för året nyinrättade kortegen.Foto: Carin Svensson
Kortege med alla utställarna.
Kortege med alla utställarna.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.