Annons

Efter kritiken mot skolskjutsarna: ”Så kan vi inte ha det”

Efter massiv kritik och mängder av överklaganden ser Borgholm över reglerna för skolskjutsarna.
– Vi har gett förvaltningen i uppdrag att titta på de ekonomiska konsekvenserna av att ändra avstånd och maxtid på buss, säger utbildningsnämndens ordförande Benny Wennberg (C).
BORGHOLM • Publicerad 19 februari 2019 • Uppdaterad 20 februari 2019
Borgholm kan vara på väg att ändra skolskjutsreglerna. ”Det finns förbättringspotential för att uttrycka det försiktigt”, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Borgholm kan vara på väg att ändra skolskjutsreglerna. ”Det finns förbättringspotential för att uttrycka det försiktigt”, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Skolskjutsreglerna har funnits länge, men kritiken från föräldrar och barn har aldrig varit bitskare - och som följd har ärendehögen gällande skolskjutsönskemål nått rekordnivåer hos utbildningsförvaltningen. Dessutom har flera av dessa ärenden nått förvaltningsrätten varav ett fått prövningstillstånd i kammarrätten.

Nu kan ett omtag vara på gång.

Annons

–Vi hade skolskjutsfrågan uppe, berättar utbildningsnämndens ordförande Benny Wennberg (C) efter nämndens senaste sammanträde där förvaltningen fick i uppdrag ”att utreda konsekvenserna av att minska avstånd mellan bostad och hållplats som eleven själv kan behöva förflytta sig, erbjuda vinterskjuts och ökad maximal tid på bussen.”

– Nämnden har en budget för skolskjutsar på cirka sju miljoner kronor utifrån nuvarande riktlinjer gällande avstånd med mera, tillägger Benny Wennberg.

Att klagomålen exploderat just detta läsår har sin förklaring i KLT tagit över skolskjutsverksamheten för att undantagslöst planera och köra efter de direktiv kommunen angivit i upphandlingen.

– Tidigare, med lokala entreprenörer, kördes det ner i byarna för att hämta upp. Det kunde vara mot reglerna, men man gjorde det ändå, berättas för Ölandsbladet.

Kommunalrådet Ilko Corkovic är inne på samma spår:

– Det är först nu reglerna efterlevs och då sätts det på sin spets, barn och föräldrar upplever en skillnad, att det blivit sämre och då får vi titta på det. Som det är nu har frågan blivit en belastning och så kan vi inte ha det.

Under det sammanträde utbildningsnämnden hade ”frågan uppe” fanns trafikplanerare från KLT på plats och på åhörarbänk under detta enskilda ärende sågs kommunalrådet Ilko Corkovic (S), Staffan Larsson (C) samt kommunchefen Jens Odevall, vilket skvallrar om frågans höga dignitet.

– Om regeln för maxtiden på skolbussen kan justeras uppåt, i dag gäller 45 minuter, kan man vinna mycket. Det kan vara nyckeln, vi får låta proffsen titta på det. När det gäller avstånden ligger vi någonstans i mitten i länet, men jag vet att Torsås och Emmaboda har betydligt kortare sådana, kommenterar Ilko Corkovic.

Summa summarum?

– Vi kanske inte kan uppfyllas allas önskemål, men vi kanske kan mötas någonstans på vägen. Vi måste vara lyhörda och se om det går att göra något, samtidigt måste kostnaden vara rimlig, den får inte skena iväg.

Annons

Skolskjuts till alla som vill?

– Det skulle vara ett jättebelopp.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons