Annons

Domstol tvingar kommunen ta bort akuta åtgärder mot vattenkrisen

Mörbylånga kommun • Publicerad 23 januari 2019
Mörbylånga kommun skulle ha sökt tillstånd för vattendämningen i Tvetaområdet. Länsstyrelsen begär att den ska tas bort och får medhåll av mark- och miljödomstolen.
Mörbylånga kommun skulle ha sökt tillstånd för vattendämningen i Tvetaområdet. Länsstyrelsen begär att den ska tas bort och får medhåll av mark- och miljödomstolen.Foto: Länsstyrelsen/Ölandsbladet

När vattenkrisen var som störst i Mörbylånga kommun var en av åtgärderna att göra fördämningar i närheten av Tveta vattenverk på fastigheten Bostorp 5:1. Syftet var att bromsa avrinningen i området och därmed fylla på grundvattnet. Men – kommunen hann inte med att söka tillstånd hos länsstyrelsen, som från något håll ändå fick höra talas om fördämningarna och besökte platsen. Resultatet blev att kommunen förbjöds att bedriva dämmande verksamhet.

Kommunen ålades att öppna fördämningarna senast i början av augusti och att ta bort de uppförda fördämningarna. Den sistnämnda åtgärden skulle inte behöva göras om kommunen kom in med en komplett ansökan om tillstånd.

Annons

När länsstyrelsen kom med sitt beslut reagerade dåvarande kommunalrådet Henrik Yngvesson kraftigt.

– De ger med ena handen och smäller till med den andra. Nog borde vi ha kunnat ha en dialog.

Kommunen överklagade till Mark- och miljödomstolen och menade att fördämningarna ”återställde områdets karaktär av våtmark vilken påverkats genom legala och illegala utdikningar”. Domstolen ger nu länsstyrelsen rätt men ändrar tiden för att öppna fördämningarna. Om inga ytterligare överklaganden görs innebär det att dämningarna skall vara öppnade senast i mitten av maj.

Fördämningarna kan återställas om kommunen söker tillstånd och får ett sådant av länsstyrelsen.

Ansvarig tjänsteman på kommunen hänvisar Ölandsbladet till kommundirektör Ann Willsund, för att få svar på våra frågor. Vi har emellertid inte lyckats nå henne. Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) säger i en kort kommentar att kommunen kommer att ha möte med sin jurist på måndag för att diskutera hur man går vidare.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons