Annons

Det här händer på Eketorp Borgs invigning

Efter några veckors försäsong är det på torsdag dags för högtidlig invigning av Eketorps borg. Ja, invigning sedan Mörbylånga tog över driften alltså.
Eketorp • Publicerad 4 juni 2019
På nationaldagen invigs Eketorps borg i regi av Mörbylånga kommun.
På nationaldagen invigs Eketorps borg i regi av Mörbylånga kommun.Foto: Natalia Johansson

För ett par månader sedan tog Mörbylånga kommun över driften av Eketorps borg efter Kalmar läns museum. Sedan dess har det varit full fart när Stefan Ahlgren, numera borgchef, och några medarbetare till honom har förberett sommarens verksamhet.

– Vi smygöppnade den 11 maj och redan har vi haft mer än 1 000 besökare, säger Stefan Ahlgren.

Annons

– Det finns massor av natur- och fågelintresserade personer här på södra Öland. Min absoluta tanke inför nästa år är att vi skall kunna öppna 1 april och ha någon form av digital guidning för dem som vill komma hit då.

På nationaldagen på torsdag är det högtidlig invigning samtidigt som Mörbylånga kommun har förlagt sitt traditionella nationaldagsfirande dit.

– Vi öppnar dörrarna vid lunchtid och de första timmarna blir det två guidningar. Sedan blir det invigning klockan två med bland andra Sydölands barnkör, tal av Matilda Wärenfalk, välkomnande av nya medborgare och utdelning av flaggor, säger Stefan.

Efter invigningen håller ölandsguiden Eva Åkerstedt i en världsarvsvandring som utgår från borgen.

Hela dagen kommer herrar och barn från Skäftekärrs fornverkstad att finnas i borgen med olika aktiviteter. Dessutom kommer tvåhundra besökande få gratis fika.

– Vi får väl se om det räcker, säger Stefan.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons