Annons

”Den detaljen försvann under radarn”

– Våra tjänstemän i beredningen föreslog att vi skulle ha två förvaltningar i kommunen. Men vi politiker beslutade att föreslå en. Och i fullmäktige kom inte den detaljen upp till diskussion.
Kent Ingvarsson håller med sin partikollega Günther Ruschatz om att det egentligen vore bättre med två förvaltningar.
Mörbylånga kommun • Publicerad 4 december 2018
Kent Ingvarsson var ordförande i den beredning som under 1,5 år arbetade med kommunens nya organisation.
Kent Ingvarsson var ordförande i den beredning som under 1,5 år arbetade med kommunens nya organisation.Foto: unknown, Maria Wiell

– Som jag minns det hade vi en diskussion i beredningsgruppen att vi borde ha två förvaltningar i kommunen för att det inte skall bli någon jävssituation.

Det säger Kent Ingvarsson (M) som var ordförande i beredningen som förberedde den nya organisationen i Mörbylånga kommun.

Annons

– Men i slutbetänkandet enades vi om det som senare beslutades, att det skulle räcka med en förvaltning. Sedan fanns det ju möjlighet att komma med andra förslag när fullmäktige skulle ta beslut om organisationen.

”Vi får hålla ögonen på det de närmaste månaderna.”

En av anledningarna till att man ville ha en ny organisation var att man ville stärka politikernas roll i kommunen. Det ledde till att man återinförde nämnderna för att få fler förtroendevalda engagerade. Samtidigt var det viktigt att undvika det man kallar för ”stuprör”, dett vill säga att varje nämnd vaktar på sina egna intressen och sin egen ekonomi utan att se till kommunen som helhet.

– Det var alldeles för mycket toppstyrning tidigare, risken finns att det blir likadant. Men vi får hålla ögonen på det de närmaste månaderna, säger Kent Ingvarsson.

Ann Willsund är kommundirektör och har sedan beslutet i fullmäktige i juni arbetat för att den nya organisationen skall fungera även på tjänstemannanivå.

”Jag följer politikernas beslut.”

– Jag följer politikernas beslut som togs i fullmäktige och har under hösten haft information och förhandlingar med de anställda för att få organisationen på plats före årsskiftet.

Hon berättar att man har fått hjälp av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och även av revisionsfirman PWC för att allt skall blir riktigt.

– Syftet med den nya organisationen har tre syften som jag har förstått det. Dels att garantera en helhetssyn på kommunen, dels att kunna fördela ekonomin på ett bra sätt och dels att undvika två förvaltningskulturer.

Riskerar det inte att uppkomma jävssituationer när det bara är en förvaltning i de ärenden då det är myndighetshanteringar?

– Jag tror inte det. Skillnaden jämfört med tidigare, när vi införde en jävsnämnd, är att vi nu har fem nämnder som har olika uppgifter. Det som är viktigt att fastställa är att bestämma vem som är chef över vem, vem som fattar besluten i olika sammanhang, enligt en uppgjord delegationsordning. Och det är sådant som SKL och PWC har hjälpt oss att komma fram till.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons