Annons

Covid-19: Rekord i antalet smittade – ”Högsta sedan pandemin startade”

Smittsspridningen är den högsta sedan pandemin startade och sjukhusen i länet är ordentligt belastade. Det finns ingen vändning i sikte.
– Bete dig som om du vore smittad och andra också är det. Vi måste plana ut kurvan, är uppmaningen från smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Öland • Publicerad 8 januari 2021
Smittsspridningen är den högsta sedan pandemin startade och sjukhusen i länet är ordentligt belastade. Det finns ingen vändning i sikte.
Smittsspridningen är den högsta sedan pandemin startade och sjukhusen i länet är ordentligt belastade. Det finns ingen vändning i sikte.Foto: Pressbild

Läget är riktigt allvarligt för Kalmar län. Smittspridningen av covid-19 har aldrig varit större och sjukhusen har högre belastning än i våras.

– Det är en viss eftersläpning på siffrorna och en del har inte provtagit sig under de röda dagarna men vi ser inte att vi har nått någon platå utan det kommer att fortsätta öka. Det senaste dygnet hade vi ett nytt rekord när det gäller antalet bekräftade smittade per dag, smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

I smittspårningen har de nu kunnat se effekter från umgänge under jul och nyår. De har inte varit några större fester utan personer ser ut att ha samlats i mindre sällskap.

– Men det räcker med att någon är smittad för att covid-19 ska spridas, även om sällskapet är litet. Vi har också börjat se fall av så kallade sekundärsmittade personer efter jul och nyår.

– Det börjar bli uttjatat, men läget är allvarligt. Vi har nu den största smittspridningen sedan pandemin startade och vi tror att den kommer fortsätta att vara hög flera veckor framöver. Vi måste plana ut kurvan och då måste vi alla agera mer smittsäkert.

Lisa Labbé Sandelin rekommenderade i veckan högstadieskolorna i länet att börja med distansundervisning och att allmänheten ska bära munskydd i kollektivtrafiken.

Det är ett kritiskt läge nu när många återgår till sina arbetsplatser efter helgledigheterna.

– Alla måste undvika onödiga kontakter och aktiviteter. Börja inte med kickoffer eller andra uppstartsträffar på arbetsplatsen. Det gäller att hålla i och hålla ut ett tag till. Bete dig som om du vore smittad och andra också är det.

Har ni upptäckt något fall av de nya varianterna av coronaviruset?

– Nej men vi blev misstänksamma när det gäller smittspridningen på fängelset i Kalmar för att den dels var så omfattande. Därför har vi skickat in prover men svaren på de lär inte komma förrän i mitten på nästa vecka.

Här saknas innehåll

”Bete dig som om du redan vore smittad”
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons