Annons

Covid-19: Nya restriktioner och vaccinbevis på restauranger

Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger. Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 7 december 2021 • Uppdaterad 8 december 2021
Socialminister Lena Hallengren presenterade nya restriktioner som införs 8 december.
Socialminister Lena Hallengren presenterade nya restriktioner som införs 8 december.

Smittspridningen ökar åter i Sverige, men inte alls på samma sätt som i våras eller i övriga Europa menar statsminister Magdalena Andersson.

– Vi ser en ökat smittspridning men från låga nivåer. Läget är bättre än i många andra länder. Men vi behöver agera tillsammans så att läget inte förvärras. Alla behöver ta sin del av ansvaret.

Annons

– Absolut viktigast är att vaccinera sig så fort som det överhuvudtaget går. Rekommendationerna går att följa utan att ställa in livet.

Men i förebyggande syfte ska nu nya restriktioner införas. Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

– I morgon kommer regeringen att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym, säger Lena Hallengren.

Det gäller inte än, men några nya restriktioner införs redan onsdag 8 december. Nämligen dessa:

* Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare

* Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar.

* Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer.

* Serveringställen ska undvika trängsel

* Munskydd i kollektivtrafiken

Regeringen har också flaggat för att karensavdraget snart kan slopas igen för att underlätta för människor att stanna hemma från jobbet vid symtom.

”I morgon kommer regeringen att remittera ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym”
Lena Hallengren
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons