Annons

COVID-19: Nya åtgärder för att minska smittspridningen – Så påverkas julen

Nya rekommendationer för utlandsresor och fritidsaktiviteter och det här gäller inför julfirandet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 16 december 2021
Lena Hallengren (S), socialminister.
Lena Hallengren (S), socialminister.Foto: Tomas Löwemo

På en presskonferens klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om nya åtgärder mot den senaste vågen av coronaviruset.

– Nu ser vi att läget försämras i pandemin. I Europa och våra nordiska grannländer ökar smittspridningen kraftigt. Den nya virusvarianten omikron gör det svårt att förutspå smittspridningen framåt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

– I Sverige ser det bättre ut men vi ser en stigande kurva när det gäller smittspridningen och fler vårdas på sjukhus. Därför behöver vi genomföra fler åtgärder, fortsätter hon.

Folkhälsomyndigheten skärper testningen efter inresa till Sverige och krav på covidbevis införs för utländska medborgare vid inresa från alla länder, inklusive de nordiska.

– Det handlar om att minska risken för smittspridning och särskilda regler för de som gränspendlar exempelvis arbetare och studenter kommer att finnas, säger Lena Hallengren.

Nya rekommendationer införs för större cuper, föreställningar och läger.

– Barn och ungdomar har drabbats hårt under pandemin och för dom är det viktigt att kunna genomföra sina fritidsaktiviteter. Men anpassningar behöver göras och man behöver ta hänsyn till rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Regeringen har också remitterat förslag om vaccinpass på restauranger och gym, vilket kan bli aktuellt i ett senare läge.

När det gäller julhelgen slår de fast att det är andra förutsättningar nu jämfört med förra året, då vaccinationsgraden är hög.

– För den som är fullvaccinerad och frisk går det bra att fira jul med släkt och vänner men var beredd på att ställa in om du får förkylningssymtom. Välj gärna den mindre festen på nyår. Vi måste visa omtanke om varandra, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– När det gäller ovaccinerade bör de bara fira med sina allra närmaste och även fullvaccinerade ska undvika att träffa personer över 70 år och personer som tillhör riskgrupper.

Det kan komma besked nästa vecka om ytterligare åtgärder för att bromsa smittspridningen. Men det är inte tanken att det ska påverka julfriandet för folket ute i stugorna.

Annons

Återigen vädjade de till ovaccinerade att ta sprutan.

– De som inte är vaccinerade riskerar i högre grad att sprida smittan och öka belastningen inom sjukvården. Att ta vaccinet är en enkel insats som skyddar dig själv och sjukvården samt räddar liv. Tack vare vaccinet har vi helt andra förutsättningar än förra året.

Fakta

Rekommendationer från den 8 december.

För att minska risken för smittspridning av sjukdomen covid-19 beslutar Folkhälsomyndigheten att rekommendera:

• alla och envar att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.

• Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera alla vuxna att:

• Om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.

• använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

• Folkhälsomyndigheten beslutar vidare att rekommendera arbetsgivare att:

• Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.

• Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.

• Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.

• Utbildningsmoment inom skola och vuxenutbildning omfattas dock inte av rekommendationen.

• Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera:

• den som bedriver kollektivtrafik att bibehålla en full turtäthet.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons