Campingen mitt i det öländska världsarvet

Sjöängarna omger Stenåsa stugor och camping, mitt i det öländska världsarvet. Hit kommer fågelskådare, botanister eller andra som letar efter lugnet och naturen. Varje sommar sker arrangemang som lockar fler än campinggästerna.
Stenåsa • Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 12 juni 2018
Campingägaren Willy Fredriksson testar svingen på äventyrsgolfbanan, som invigdes förra året.
Campingägaren Willy Fredriksson testar svingen på äventyrsgolfbanan, som invigdes förra året.Foto: Malin Edeborg

Bilen rasslar fram längs grusvägen ner mot Östersjön. På var sida om vägen breder sjöängarna ut sig och snart kommer färisten som gör att vi behöver bromsa in. Det första tecknet på att vi närmar oss en camping är ställplatsen på vänster sida om vägen. Den ställplats som i år hamnade på nionde plats när hemsidan husbil.se listade Sveriges populäraste ställplatser.När vi kommit förbi ställplatsen, mynnar vägen ut i en parkering och vi är framme vid Stenåsa stugor och camping.Rakt fram ligger receptionen, som för några år sedan försågs med ett kafé.– Här serverar vi enklare rätter, som pajer, sallad, mackor och pizza. Och så har vi fullständiga rättigheter, säger Willy Fredriksson som tillsammans med hustrun Irene har drivit campingen i 15 år.

I femton år har Irene och Willy Fredriksson drivit campingen. De inledde med några tuffa år, men har successivt byggt upp verksamheten och har idag många återkommande gäster.
I femton år har Irene och Willy Fredriksson drivit campingen. De inledde med några tuffa år, men har successivt byggt upp verksamheten och har idag många återkommande gäster.Foto: Malin Edeborg

Intill receptionen ligger äventyrsgolfbanan. Den invigdes förra året och är byggd med öländsk design, där stenmurar och stenflisor ramar in golfbanorna.– Det var en stor investering, men den har tagits emot positivt och ger ett vackert intryck.I Stenåsa finns hundra campingplatser med el, 16 ställplatser och 12 stugor. Högst beläggning har campingen i slutet av juli och början av augusti, men de första gästerna brukar komma redan när campingen öppnar den 1 april.– Fördelen med vårt läge är att vi får en längre säsong. Först kommer fågelskådarna, sedan botanisterna när blommorna slår ut. Vi har öppet till sista oktober och även då har vi många fågelskådare.

På Stenåsa stugor och camping finns hundra campingplatser, för tält, husvagnar och husbilar. Där finns även 12 stugor och 16 ställplatser.
På Stenåsa stugor och camping finns hundra campingplatser, för tält, husvagnar och husbilar. Där finns även 12 stugor och 16 ställplatser.Foto: Malin Edeborg

Även en del barnfamiljer söker sig till campingen, men enligt Willy handlar det mest om familjer med små barn eftersom de kräver lite mer aktivitet när de blir äldre.Badplatsen intill campingen är också välbesökt, både av campinggäster och besökare som kommer över dagen.

Badplatsen ligger alldeles intill campingen. Den lockar både campinggäster och besökare från Stenåsa eller andra delar av ön.
Badplatsen ligger alldeles intill campingen. Den lockar både campinggäster och besökare från Stenåsa eller andra delar av ön.Foto: Malin Edeborg

Varje sommar sker olika arrangemang på campingen. Lokala trubadurer uppträder i kaféet, och då brukar byborna komma cyklandes för att delta.En trollkarl kommer också på besök, och vid tre tillfällen arrangeras yoga på stranden.Sommaren får sedan en rungande final när Ölandsoperan sätter upp en föreställning om när regalskeppet Kronan sjönk.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.