Annons

Brister på café: Hittade farliga produkter

Efter en kontroll ställs nu krav på populära caféet – måste säkra upp de hälsorisker som finns.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 23 augusti 2023
Illustration: Farliga ämnen på café, det framgår inte vilken typer av symboler eller vad produkterna används till.
Illustration: Farliga ämnen på café, det framgår inte vilken typer av symboler eller vad produkterna används till.Foto: Mystockimages

Den 21 juni gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på caféet i Mörbylånga kommun.

De hittade då kemiska produkter med ”faropiktogram” – allmänt kallat farosymbol eller varningssymbol, som alltså representerar en fara eller hälsorisk. Det framgår inte vad produkterna används till.

Annons

”Det kan innebära fara för era arbetstagare vid exponering”, skriver Arbetsmiljöverket.

"Ni ska se till att ni har säkerhetsdatablad för era farliga kemiska produkter och att bladen finns tillgängliga för berörda arbetstagare”.

”Ni som arbetsgivare ska göra det som behövs för att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet”
Arbetsmiljöverket

Även brist nummer två handlade om de farliga produkterna. Arbetsmiljöverket ställer krav på att caféet ska ha den skyddsutrustning och de första hjälpen-artiklar som behövs enligt risk- och skyddsinformationen för de farliga kemiska produkterna.

”På inspektionen kunde ni inte redogöra för att ni visste vilken skyddsutrustning som behövs för respektive kemisk produkt med faropiktogram”.

Det kan handla om skyddshandskar, skyddsglasögon och ögonspolning.

”Ni som arbetsgivare ska göra det som behövs för att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet”.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons