Annons

Brasilianska medier utför andliga operationer i Borgholm

Kulturföreningen Bijsta Lumo har bjudit in de brasilianska medierna Roberto Barbosa och Davi Aquino till Folkets hus i Borgholm den 12 april. De kommer från institutionen Casa da Caridades Dr. Adolph Fritz och ska att utföra spirituell kirurgi.
BORGHOLM • Publicerad 9 april 2018
Bilden är från när Roberto Barbosa och hans kollegor utförde andliga operationer i Danmark förra året.
Bilden är från när Roberto Barbosa och hans kollegor utförde andliga operationer i Danmark förra året.Foto: PRIVAT

– I Brasilien är detta ganska vanligt och är en del av spiritismen som är en gammal doktrin innehållande exempelvis seanser, healing av olika slag och medier, säger Luciana Bergström, från föreningen Bijsta Lumo.

– Till skillnad från i Sverige görs allt det här gratis och på ideell basis i Brasilien. Enligt spiritismen är detta en gåva och den ska användas för att hjälpa människor utan betalning.

Annons

Luciana Bergström är från Brasilien och hade hört om Casa da Caridades välgörenhetsarbete genom sin kusin. Genom olika projekt tar de hand om fattiga och utsatta människor i samhället.

– Vår förening var intresserade av att hjälpa till. Men jag ville kontrollera hur seriös deras verksamhet var och om våra pengar skulle användas på ett bra sätt. Det kändes bra för det var väldigt mycket solidaritet och kärlek.

Där fick hon också mer information om de spirituella operationerna som många brasilianare tar del av. Roberto Barbosa hävdar att han lånar ut sin kropp till anden Adolph Fritz som utför operationerna med hjälp av sitt team, bestående av andar med stor sjukvårdskunskap.

– Jag var väldigt skeptisk men också nyfiken för jag är intresserad av spiritism. Jag har själv mediumkraft och har varit med om mycket som jag inte kan förklara på ett logiskt sätt.

– Jag valde att prova men uppgav inte att jag hade ont någonstans. Jag lade mig på en brits och ett medium kom fram till mig. Direkt började han trycka på sidan där jag faktiskt hade ont.

Hur går en spirituell kirurgi till?

– Det är svårt att förklara men de skär inte i folk. Det handlar om att ge energi till folk genom massage och beröring, det är en form av healing.

Vad kan de hjälpa till med?

– De behandlar både fysiska och psykiska besvär. De lovar inte att någon kan botas och detta ska ses som ett komplement till den vanliga sjukvården.

Hur kändes det när du provade?

Annons

– Jag fick känslor som jag inte hade upplevt förut. Det var omväxlande varmt och kallt när de masserade mig och efteråt mådde jag väldigt bra. Jag är fortfarande skeptisk men det finns inte en chans att allt är fusk.

Hur menar du?

– Jag tror att det handlar om en väldigt stark placeboeffekt och det är inte alltid negativt. Oftast används placebo på folk som redan är väldigt sjuka och då funkar det inte. Men jag tror det hjälper mycket om en person tror att den mår bra.

– Det finns inget fel i att ge folk hopp. Sedan om det handlar om energi, healing eller placebo får man själv välja att tro på. I Brasilien tjänar de inte pengar på detta utan har jobb vid sidan av. De borde inte ha någon anledning att luras om det är gratis.

Roberto Barbosa har hållit på med andliga operationer i 20 år och gör det ideellt. Vid sidan av driver han ett byggnadsföretag.
Roberto Barbosa har hållit på med andliga operationer i 20 år och gör det ideellt. Vid sidan av driver han ett byggnadsföretag.Foto: Fabio Nunes

Efter operationen kom Roberto Barbosa fram till henne och undrade ifall hon kunde hjälpa dem att komma till Sverige för att hjälpa fler och samla in pengar till sina sociala projekt.

– Robero Barbosa har hållit på länge med detta och jag anser att de är ärliga och väldigt seriösa med sina sociala projekt.

Kvällen i Borgholm kommer att börja med en kortare föreläsning och sedan börjar de andliga operationerna, som tar ungefär åtta minuter. Alla som kommer dit får ta del av behandlingen.

– Det är en spännande grej som händer i lilla Borgholm. Här kommer det att kosta en mindre slant för att det ska täcka omkostnaderna. Jag hoppas det blir en fin kväll med vänliga människor som vågar se utanför boxen. Målet är att alla ska må bra och bli starka i gemenskapen.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons