Eldningsförbud på hela Öland

Från och med 30 juni är det eldningsförbud på hela Öland.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 29 juni 2020 • Uppdaterad 30 juni 2020
Från och med 30 juni är det eldningsförbud på hela Öland
Från och med 30 juni är det eldningsförbud på hela Öland

Från och med klockan 12.00 tisdag 30 juni råder det eldningsförbud på hela Öland

Förbudet gäller eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse och omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar med mera).

Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.

Det är tillåtet att grilla som vanligt på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken eller genom att stå på ett brandsäkert underlag. Samma sak gäller för restauranger, campingar och liknande näringsverksamheter inom eget verksamhetsområde.

SMHI har sedan i lördags utfärdat en risk för skogsbrand då det är mycket torrt i markerna med risk för stor brandspridning.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.