Boende vill kunna packa ur sina bilar utan böter

Parkeringsfrågan på Norra Hamnplan är återigen aktuell. Den här gången rör det boende som vill kunna packa i och ur sina bilar utanför porten, utan att få parkeringsböter.
Men kommunen är tydlig: ”De får stanna i tio minuter, sedan övergår det i parkering”.
Mörbylånga • Publicerad 25 juni 2018
Utöver anvisade parkeringsplatser och garage, får boende på Norra Hamnplan stanna till utanför sina bostäder i tio minuter.
Utöver anvisade parkeringsplatser och garage, får boende på Norra Hamnplan stanna till utanför sina bostäder i tio minuter.Foto: Malin Edeborg

Under sommartid ökar Ölands bevakningstjänst sin bevakning i Färjestaden. Parkeringsreglerna gäller året runt, men under den här årstiden blir det mer kännbart för bilister som inte följer anvisningarna.

På Norra Hamnplan är parkeringsfrågan ett återkommande diskussionsämne mellan Mörbylånga kommun och de boende. Den här gången har en nyinflyttad man hört av sig till kommunens gatutekniker Christina Hysing Borrhed. Mannen är irriterad över att han fick böter under tiden han packade ur sin bil. Enligt mannen har han stått utanför porten i åtta minuter.

– I- och urlastning bör rimligen kunna ske av oss som bor i fastigheten utan att man ska riskera att få parkeringsanmärkningar, skriver han och säger sig ha medhåll från minst två andra boende i området.

Christina Hysing Borrhed har svarat mannen skriftligt, och uttalar sig även för Ölandsbladet:

– Det är inga problem att de packar i och ur sina bilar, men det är parkeringsförbud och därför får de stanna i max tio minuter. Sedan övergår det i parkering, säger hon klart och tydligt.

Mannen hävdar att han stod kortare tid än så?

– Jag har pratat med övervakningsbolaget. En väktare åkte förbi, startade klockan och väntade i tio minuter. Han kom ut senare och var alltså uppe i sin lägenhet längre än den godkända tiden, säger gatuteknikern, som menar att det fortfarande är stora problem med parkeringen på hamnplanen.

– Det är mycket felparkeringar, och jag skulle vilja påstå att de sker medvetet. Att parkera fel innebär också att de försvårar vid räddningsinsatser. Vi hade ett tillfälle då ambulansen inte kom fram till en man som behövde vård, som tur var handlade det inte om hjärtstopp den gången.

Mörbylånga kommun har tagit fram parkeringsregler tillsammans med bostadsrättsföreningen på hamnplanen.

– Vi har också nyligen haft ett möte men där kom inte den här frågan upp.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.