Annons

Blåser nytt liv i ”Öland – en kommun”

Öland - en kommun?Folket sa nej 2009.Staten kan vara på väg att säga något helt annat i en ny kommunreform.
ÖLAND • Publicerad 15 november 2015
Folkomröstningen den 7 juni 2009, Öland sade nej till en kommun. Nu höjs återigen röster för sammanslagning av de två ölandskommunerna. Foto: Arkiv
Folkomröstningen den 7 juni 2009, Öland sade nej till en kommun. Nu höjs återigen röster för sammanslagning av de två ölandskommunerna. Foto: Arkiv

Två skilda folkslag, i etnisk och kulturell disharmoni - omöjliga att förena i en kommun, i Ölands kommun?

Så har det på fullaste allvar påståtts i debatten och i folkomröstningen 2009 spretade folkviljan.

Annons

I Borgholm röstade en knapp majoritet för sammanslagning medan invånarna i Mörbylånga bestämt avvisade alla sådana tankar.

Därefter stiltje i frågan förutom en lätt bris 2012 när SKL-experten Björn Sundström i en framtidstudie tittade på olika överlevnadsalternativ för ölandskommunerna och dess närmaste grannar på fastlandet.

Nu väntar mer skarpa tag, staten kliver in i diskussionen.

– Vi har en stor utmaning när ungefär hälften av Sveriges kommuner har lägre befolkningsantal i dag än de hade vid kommunreformen i början av 1970-talet. Tittar man på den demografiska strukturen ser man att utmaningarna är ännu större i de delar av landet som krymper. Det skapar frågor kring hur man ska finansiera välfärden, förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju i DN för en tid sedan.

Nästa år vill Ardalan Shekarabi tillsätta en utredning om kommunernas situation. Ett av förslagen är kommunsammanslagningar, en ny kommunreform förutspås.

Lokalt tänker Borgholmspolitikern Eddie Forsman (M) blåsa nytt liv i frågan.

– Jag kommer att skriva ihop ett förslag till Ölands Kommunalförbund om en förstudie "Öland - en kommun” med målet att vi har en kommun till 2019, efter nästa val.

– Det ska vara en förstudie som tittar på allt, ett opartiskt inlägg – nu kan vi bestämma själva innan staten gör det åt oss.

I samma andetag underkänner han både utredningen som gjordes 2009 samt folkomröstningen samma år.

– Utredningen var förhastad och jag gillar inte folkomröstningar. Det förtroendet har folket gett till politikerna och Öland en kommun finns med i vårt partiprogram och vad jag vet även i socialdemokraternas.

Annons

Själv är han helt och hållet för sammanslagning. Enligt Eddie Forsman finns mängder av fördelar: effektivare verksamhet, bättre beslutsfattande, bättre profilering av Öland, lättare att rekrytera kompetent arbetskraft, bättre utnyttjande av resurser och tydligare profilering av Öland.

– Tillsammans blir vi väldigt starka. För att klara framtida utmaningar och för att hävda oss i regionala och nationella frågor måste vi tala med gemensam tunga.

Nackdelar?

– Jag ser inga sådana.

Den klassiska frågan, var ska kommunhuset ligga?

– (ha,ha) Börjar man där dödar man hela frågan. Det finns två kommunhus idag, låt oss använda dem. Vi ska inte bygga några nya slott.

Och sedan Kalmar...?

– Jag tror vi hamnar där förr eller senare, men först ska vi ena Öland.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons