Annons

Beskedet till Valborg: ”Öländsk” vana inte okej längre – ”Folk försöker hitta kryphål”

Ny högtid. Nya riktlinjer. Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin förklarar hur du måste agera nu.
– Personlig lockdown är det som gäller. Det är varken okej att ses inne eller ute.
Öland • Publicerad 28 april 2021 • Uppdaterad 29 april 2021
Elda, frysa häcken av sig och sedan gå inomhus. Nä, i år är det beteendet inte okej.
Elda, frysa häcken av sig och sedan gå inomhus. Nä, i år är det beteendet inte okej.Foto: Peter Boström

Valborg. Eldens högtid. Första grillen för många – ett vanligt år. Men coronavintern 2020/21 har många ölänningar skaffat sig vanan att grilla var eller varannan helg för att kunna ses – utomhus.

– Jag hoppas att vi varit tydliga med våra riktlinjer nu att det inte är läge att ses varken vid en valborgseld, för att grilla eller för den delen på en middag.

Annons

Första ”budordet” i rekommendationerna som Region Kalmar län gick ut med i måndags är att ”alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen”.

– Personlig lockdown är det som gäller. Man ska hålla sig till sitt hushåll och inte delta i några sammankomster vare sig de är inne eller ute, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin

Ska du elda får du göra det själv alltså – eller strunta i det. Enligt SMHI är brandrisken hög.

– Det är så lätt att man glömmer bort avståndet när man ses även utomhus. Man kanske samåker eller har ett partytält där man kommer för nära.

…Klassiskt till Valborg är också att man börjar ute, sedan är det alltid svinkallt så man går in för att värma sig lite.

– Precis! Och folk försöker hitta kryphål hela tiden nu. Är trötta på att följa rekommendationerna. Men smittspridningen är väldigt hög nu och vi måste hålla ut.

”Det är så lätt att man glömmer bort avståndet när man ses även utomhus.”
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons