Annons

SMHI: Så blir vädret på valborg – ”Det gäller att klä sig varmt”

Veckan har börjat bra vädermässigt men på valborgsmässoafton blir vädret ostadigare.
Öland • Publicerad 27 april 2021
Veckan har börjat bra vädermässigt men på valborgsmässoafton blir vädret ostadigare.
Veckan har börjat bra vädermässigt men på valborgsmässoafton blir vädret ostadigare.Foto: ojoel

På fredag blir det måttliga vindar från nordost i kombination med omkring åtta till nio grader under dagen. Dessutom ser det ut att bli regn.

– Det kommer att kännas ganska kallt i blåsten och det blir också lättare regnskurar som mattas av framåt kvällen. Det gäller att ta på sig varma kläder, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Det råder risk för gräsbrand på Öland nu, hinner läget förändras till Valborgsmässoafton med tanke på eventuella eldar?

– Det är väldigt torrt i markerna nu och visserligen blir det regn på fredag men det kommer nog inte att göra någon större skillnad i det avseendet. Det gäller att vara försiktig.

I helgen blir det något stabilare väder.

– Det ser ut att bli en hel del sol med temperaturer upp till tio grader med något svagare vindar. Men mitt på dagen både lördag och söndag kan det bli en hel del moln och lokalt kan det även komma några regnskurar.

Den kyliga luften från norr håller sig kvar över Sverige och SMHI ser inget som kan trycka bort den. Det innebär att den riktiga vårvärmen ser ut att få vänta ytterligare. Till alla som har funderat på om det är kallare än normalt, så är det.

– Jo det stämmer faktiskt, den är kyligare än normalt. Men generellt växlar det mycket under våren med värme och kyla, fram och tillbaka. Det beror på vilken luft som drar in över landet. Men trösten är att solen kan värma bra såhär års.

Vad beror det på att april är så kall i år?

– Det är kylig luft som har rört sig ner från arktis och har fått ligga kvar här orubbat.

Någon värme i sikte?

– Inte som vi kan se nu, det finns inget som kommer in och rör om i det.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons