Annons

Beskedet: DÅ lättar restriktionerna – ”Kan leva som vanligt”

Snart lättar regeringen på de flesta restriktioner och de som är vaccinerade kan börja leva som vanligt igen. Men risken för allvarlig sjukdom är fortfarande stor hos de som är ovaccinerade.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 8 september 2021
Den 29 september släpper regeringen på alla restriktioner.

Folkhälsomyndigheten och regeringen meddelade under tisdagseftermiddagen att från och med den 29 september kommer livet för de som är vaccinerade att återgå till det normala. Då når vi steg fyra av fem i regeringens plan för att lätta på restriktionerna.

– Vårt samhälle är i ett nytt och bättre läge, det är framför allt ovaccinerade personer som blir sjuka och läggs in på sjukhus, sa socialminister Lena Hallengren (S) under pressträffen och fortsatte:

Annons

– De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att flera restriktioner kan avvecklas. Exempelvis tas begränsningarna bort för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning samt att kravet på sittande servering på restauranger tas bort. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas också bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas.

– Från och med i slutet av månaden kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Beslutet grundar sig framförallt i den stigande vaccinationstäckningen. Även sjukvårdsbelastning, dödlighet och en bedömning av risken för ökande smittspridning vägs in.

Uppmaningen att vaccinera sig kvarstår och en hög vaccinationstäckning är den viktigaste förutsättningen för att senare kunna lyfta bort ytterligare restriktioner.

– Fler behöver vaccinera sig i alla åldrar och särskilt gäller det bland yngre vuxna och medelålders och i vissa andra grupper där vaccinationstäckningen är låg. Sammantaget har vi en god vaccinationstäckning och den kommer att öka under september, samtidigt som antalet fall med allvarlig sjukdom och antalet avlidna har nått lägre nivåer. Det är därför dags att fortsätta avvecklingen av restriktionerna, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten bedömer att covid-19 är en sjukdom som vi måste lära oss att leva med i samhället och arbetet med testning och smittspårning ute i regionerna måste fortsätta. Skulle utvecklingen vända till kritiska nivåer finns en beredskap att införa restriktioner igen.

– Vaccination är det mest effektiva verktyget vi har. Det viktiga arbetet med att nå personer och grupper som ännu inte har vaccinerat sig måste därför fortsätta, säger Johan Carlson.

Samtidigt understryker Folkhälsomyndigheten att det kan bli aktuellt med lokala restriktioner.

– Vi har haft stora lokala utbrott de senaste månaderna. VI kan komma i ett läge där man behöver gå in med tillfälliga restriktioner. Jag tror inte att det kommer bli omfattande, säger Johan Carlson.

Annons

Trots detta meddelade också regeringen att de har tagit fram förslag på vaccinbevis för att eventuellt kunna användas vid evenemang med 15 000 deltagare och fler. Detta skickas nu på remiss.

– Det skulle kunna finnas behov av vissa begränsningar för de största evenemangen, sa Amanda Lind under presskonferensen.

Fakta

Restriktioner som tas bort den 29 september

Begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning tas bort.

Begränsningarna för hur många som får sitta på en servering på restaurang tas bort.

Råden om att arbeta hemifrån tas bort.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons