Beredda på ny våg av smitta: ”Då kommer vi behöva hjälp”

Region Kalmar klarar inte av bemanningen om det skulle bli en ny smitt-topp i sommar på grund av de slopade reserestriktionerna.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 5 juni 2020
Region Kalmar förbereder sig för ett värsta scenario i sommar. Då kommer inte personalen räcka till.
Region Kalmar förbereder sig för ett värsta scenario i sommar. Då kommer inte personalen räcka till.

En ny topp med smittspridning är ett scenario som Region Kalmar jobbar med efter gårdagens besked att svenskarna ny får resa fritt i landet.

Ett scenarion som presenterats är att mellan 10 och 15 personer behöver intensivvård samtidigt. Ett scenario som Region Kalmar inte skulle klara av.

– Vi kommer att behöva hjälp från andra regioner och vi kommer behöva kalla in vår egen personal från deras semestrar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Idag behöver två patienter i länet intensivvård och antalet som behöver sjukhusvård har varit stabilt ett tag. En eventuell ny topp skulle enligt scenariot komma framåt sensommaren eller tidigt på hösten.

– Det skulle innebära en mycket större påfrestning för vården. Men det är bara att scenario och vi har goda förutsättningar att motverka det. Därför kan jag inte nog understryka vikten av att vi fortsatt måste följa övriga restriktioner, för då kan vi undvika detta värsta scenariot, säger Rosenqvist.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin hoppas att folk trots att det är fritt fram att resa tänker till och sköter sig.

– Det gäller att resa klokt och vara försiktig. Det är en inte försumbar risk att vi kommer se en ökat smittspridning, så är det tyvärr.

– Det gäller att tänka förnuftigt och fortsatt undvika nära kontakter. Trots att man får resa ska man inte släppa på distanseringen.

Igår kom också beskedet att alla med symtom ska få testa sig. Där har Region Kalmar ett stort arbete framför sig innan det kan bli verklighet.

– Vi jobbar jätteintensivt med frågan och det är många bitar som ska klaffa. Det är svårt att säga ett datum när vi kan komma igång, men vi jobbar stenhårt för att det ska bli så snart som möjligt, säger Labbé Sandelin.

Johan Rosenqvist håller med.

– Vi måste komma igång med den ökade provtagningen och smittspårningen så fort som möjligt särskilt med tanke de ökade resorna som kommer ske.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.