Annons

Berättelserna

Publicerad 25 januari 2020
Ibland önskar jag att stenmurar kunde tala. Tänk vad mycket historia man skulle få del av, skriver veckans Ögonbildsfotograf. Bilden är från en promenad i Nunnedalen.
Ibland önskar jag att stenmurar kunde tala. Tänk vad mycket historia man skulle få del av, skriver veckans Ögonbildsfotograf. Bilden är från en promenad i Nunnedalen.Foto: Carina Adolfsson Elgestam

Det finns en berättelse någonstans, en berättelse som är värd att föras vidare. Det handlar om hur människor har levt och lever i sin hembygd. Tillfälligheter och det vi ibland kallar ödet kan ha lett fram till händelser som fortfarande lever starka och är värda att bevara.

Varje människa har sin berättelse.

Annons

Några av oss kan känna att ”det är väl inget märkvärdigt med mig”. Eller ”jag har inte gjort något speciellt, det finns inget att berätta”. Och så behåller vi allt det spännande för oss själva, det som är Livet.

Andra av oss är inte lika tillbakadragna eller blyga. Åtminstone delar av livet kan och vill vi berätta om, högt och ljudligt och för många. Men inte allt, det kan vara alltför svårt.

Tänk vad mycket som gömmer sig där bakom ytan. Upplevelser – både himlastormande och avgrundssvåra. Minnen – sådana som gör oss sorgsna och sådana som minner om glädje och tacksamhet.

”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”
Tomas Tranströmer, ur dikten Gläntan

I naturen talar vi om biologisk mångfald. Flora och fauna som döljs under stenar, bakom bark och i håligheter. Vi är rädda om det, det finns tydliga regler som gör hur det skall skötas så att den biologiska mångfalden inte skall minska.

Lika ofta borde vi påminna oss om mänsklig mångfald. Liv som innehåller erfarenheter från stora och små, från olika kulturer, från unga och gamla, från det som varit och det som är. Litet och stort. Det vardagsviktiga. Det vi borde ta tillvara.

Det är också ett område som forskare ägnar sig åt. ”Den mänskliga mångfalden som bottnar i historiska sociala och biologiska processer kräver forskning inom olika ämnen för att bli begriplig och användbar kunskap.” Det säger forskarnätverket Human Diversity vid Uppsala universitet.

Mångfald. Det kan räcka att skrapa lite lätt på ytan så upptäcker vi det märkliga som finns därunder. Under mossan på stenmuren. Under ytan hos varandra. Berättelser värda att lyssna till och ta vara på.

Under ytan

Under ytan

Finns stora och små

Under ytan

Finns det skratt och gråt

Det finns mycket där som händer

Som vi inte kan förstå

Men vi hittar alltid svaren

Där I botten av oss själva

Under ytan

Uno Svenningsson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons