Annons

Beab överklagar vattendom: ”Vi är oroliga”

Borgholm Energi överklagar de vattendomar där flera fastighetsägare på norra Öland fått rätt i sin vägran att betala anläggningsavgifter för framdraget, men ej påkopplat kommunalt vatten.
– Det handlar inte om de här enskilda privatpersonerna, det handlar om den fortsatta utvecklingen av Öland. Vi är oroliga, säger vd Anders Lindholm.
BORGHOLM • Publicerad 17 maj 2019
Kommunalt VA på gång,  inte lika självklart i framtiden? Borgholm Energi kommer att överklaga de domar där flera fastighetsägare på norra Öland slipper betala anläggningsavgifter för framdragen förbindelsepunkt.
Kommunalt VA på gång, inte lika självklart i framtiden? Borgholm Energi kommer att överklaga de domar där flera fastighetsägare på norra Öland slipper betala anläggningsavgifter för framdragen förbindelsepunkt.

Nyligen kunde Ölandsbladet berätta att mark- och miljödomstolen vänt upp och ner på tidigare rättspraxis inom den kommunala VA-sektorn.

VA-chef Markus Wertvein-Ros, Borgholm Energi, såg flera skiljelinjer mot tidigare beslut i liknande fall där Beab fått rätt att kräva fastighetsägare inom ett verksamhetsområde på anläggningsavgifter, oavsett om dessa kopplat in sig på vattnet eller inte.

Annons

–  Tidigare har kollektivets behov vägt tyngst, förklarade han då och tillade att Beab övervägde att överklaga.

Nu finns det styrelsebeslut på att göra så, Beab ska ansöka om prövningstillstånd hos mark- och övermiljödomstolen.

Vid ny förlust i rättslig instans kan konsekvenserna bli stora varnar Markus Wertvein-Ros och Anders Lindholm - kommunens framtida VA-utbyggnad står enligt dem på spel.

– Jag är oroligt för vad det här kan innebära, det kan innebära att vi inte kan bygga ut i den takt som vi har gjort historiskt och att det blir mycket dyrare för de som behöver ha vatten, det kan bli så dyrt att de inte har råd, säger Anders Lindholm.

– Vissa kollektiv kommer aldrig att bli till och det är dem jag känner mest för, de som har behov och där vi sagt att ert område ligger i planen och fått till svar ”ja - då överlever vi tills dess”. Vissa fastigheter som redan idag uttryckt behov kanske vi aldrig kan leverera en kollektiv lösning till, säger Markus Wertvein - Ros.

Anders Lindholm, vd Borgholm Energi, och VA-chef Markus Wertvein - Ros tror att mark- och miljööverdomstolen kommer att syna de fem aktuella domarna från mark- och miljödomstolen. ”Vi tycker att det finns starka skäl för att ge prövningstillstånd.”
Anders Lindholm, vd Borgholm Energi, och VA-chef Markus Wertvein - Ros tror att mark- och miljööverdomstolen kommer att syna de fem aktuella domarna från mark- och miljödomstolen. ”Vi tycker att det finns starka skäl för att ge prövningstillstånd.”

Anders Lindholm pekar samtidigt på komplexiteten i frågan, att behoven inom ett och samma verksamhetsområde kan skifta. För någon räcker den egna brunnen gott och väl, medan grannen hundra meter bort har få droppar att pressa fram ur kranen.

– Men med torkan kan de som har vatten nu komma i samma läge, påpekar han och har statistisk från SGU där grundvattennivåerna i små magasin på Öland redan lyser alarmerande rött, nivåerna är ”mycket under det normala”.

– Det handlar också kvantitet och kvalitet, med kommunalt vatten har du vatten av god kvantitet och kvalitet även under perioder med låga grundvattennivåer, inflikar Markus Wertvein - Ros.

Den kollektiva lösningen, där alla fastighetsägare inom ett verksamhetsområde delar på kostnaden trots att alla i detta kollektiv måhända inte efterfrågat kommunalt vatten, har enligt båda haft stor betydelse för utvecklingen av Öland. Utan denna finansieringsmodell - som mark- och miljödomstolens beslut kan slå sönder –  hade flera områden med kommunalt vatten i dag stått utan detsamma.

– Sedan måste vi bli duktigare på att tala om varför vi bygger ut vattennätet, vi gör det för att utveckla Öland och det vill vi fortsätta med. Tillgång till vatten ger möjlighet för såväl näringsliv och privatpersoner att leva och verka i kommunen, säger Anders Lindholm och avvisar bestämt påståenden om att Beab gör det för att ”få in pengar”.

– Jag vet att det finns den uppfattningen, men så är det ju inte. De pengar vi tar in är för att täcka de kostnader vi har. Det finns inget egenvärde för bolaget i det här.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons