Annons

Barn och unga formar framtidens parker

– Det är direktdemokrati, utbrister Eva Matthis när hon visar runt i Kamerala Villan i Mörbylånga. Lokalen är fylld av barnens modeller av hur de vill att lekplatser och andra offentliga utrymmen skall formas.
Mörbylånga • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 13 mars 2020
Mikael Jildestad från Kulturskolan och bildpedagog Eva Matthis visar ett par av de 23 modellerna över framtida lekplatser i Mörbylånga. De finns utställda i Kamerala villan fram till den 18 mars.
Mikael Jildestad från Kulturskolan och bildpedagog Eva Matthis visar ett par av de 23 modellerna över framtida lekplatser i Mörbylånga. De finns utställda i Kamerala villan fram till den 18 mars.Foto: Maria Wiell

Höstens arbete inom kulturskolan och fritidsverksamheten innebar att omkring 60 barn och unga deltog i arbetet som har resulterat i utställningen EKoLEK. Detta efter att Mörbylånga kommun hade berättat att ett antal ekar skall tas ner i Parken i Mörbylånga.

– Ungdomarna och ledarna var direkt intresserade av att göra någonting av det men undrade samtidigt hur. Det gjorde att vi gick ner till parken för att samla ekollon som vi sedan har planterat i burkar, säger bildpedagog Eva Matthis.

Annons

– Några ekollon har spirat och några lite större plantor har vi på tillväxt, säger Eva Matthis.

I början av maj skall alla plantor sättas på torget i Mörbylånga där de skall få växa till sig ytterligare ett par år, för att sedan slutligen planteras på platser på orten där det saknas ekar.

Det ena ledde till det andra och nästa steg blev att barnen och ungdomarna fick tänka till om hur de skulle vilja ha sina lekplatser i framtiden. De gjorde sina egna modeller och totalt 23 modeller ställs nu ut i Kamerala villan. Det är här direktdemokratin kommer in i bilden.

– Kommunen har redan nu börjat göra en större lekplats nere vid brandstationen efter en av alla modeller. Det blir en ”inte nudda marken”-bana. Sedan kommer det också att bli någon form av klätterfigur, säger Eva Matthis.

Vid lekplatsen söder om brandstationen i Mörbylånga har kommunen börjat jobba med fler redskap, bland annat en ”nudda inte marken”-bana utifrån barnens modeller under hösten 2019.
Vid lekplatsen söder om brandstationen i Mörbylånga har kommunen börjat jobba med fler redskap, bland annat en ”nudda inte marken”-bana utifrån barnens modeller under hösten 2019.Foto: Maria Wiell

I samband med vernissagen fanns det också möjlighet att skriva ner sina tankar om hur Mörbylånga skall se ut om 200 år. Många funderingar från såväl vuxna som från barn finns formulerade på det stora arket, några mer oväntade än andra.

– Det är ju jätteroligt att ungdomarna vill ha längre tid för bildlektioner. Och till nästa termin kommer det också att bli så, säger Eva Matthis.

Cykelpark, cykelväg till Lilla Frö, ishall och längre skoltimmar är några av de önskemål som skrevs ned på det stora pappersarket i samband med vernissagen på Kamerala Villan.
Cykelpark, cykelväg till Lilla Frö, ishall och längre skoltimmar är några av de önskemål som skrevs ned på det stora pappersarket i samband med vernissagen på Kamerala Villan.Foto: Maria Wiell
”Mer Zokker, hurra, hurra, hurra åt folket” är en av flera idéer och uppmaningar som besökare har skrivit ner i samband med besök i Kamerala villan.
”Mer Zokker, hurra, hurra, hurra åt folket” är en av flera idéer och uppmaningar som besökare har skrivit ner i samband med besök i Kamerala villan.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons