Annons

Så bakar du ditt eget vörtbröd

Att baka bröd själv är gott och om man inte unnar sig det annars kanske det passar bra till jul. ”Hembakat är alltid godast, så är det bara och som med allt annat som går att köpa färdigt så får man inte den där härliga doften på köpet som när man bakar eller kokar ihop något själv. Doften av hembakat vörtbröd ger extra julstämning i huset”, säger Linda Nilsson, som driver matbloggen Kryddburken.
Öland • Publicerad 6 december 2018 • Uppdaterad 7 december 2018
”Vörtbröd med julmust är gott och enkelt att baka själv”, säger Linda Nilsson som driver matbloggen Kryddburken.
”Vörtbröd med julmust är gott och enkelt att baka själv”, säger Linda Nilsson som driver matbloggen Kryddburken.Foto: Linda Nilsson

Linda Nilsson tycker att det bästa med att baka sitt eget bröd är att man själv kan bestämma och justera smakerna och framhäva de man gillar bäst.

– En del vill ha ett riktigt mörkt, mustigt vörtbröd utan russin, andra vill ha en sötare limpa med massor av russin. Man måste inte alltid använda porter eller svagdricka, julmust ger ett otroligt saftigt och lite sötare bröd, säger hon.

Annons

Till bland annat julfrukosten är vörtbröd med julskinka och senap ett viktigt inslag för många och det är också ett bröd som ofta väljs i första hand om man har ”dopp i grytan”.

– Personligen gillar jag det bäst med gräddost, säger Linda.

När man bakar eget vörtbröd kan man ju själv bestämma mängden vörtkryddor och mängden russin, helt efter egen smak. Och att baka själv är inte svårt, intygar Linda. Receptet hon delar med sig av är ett enkelt brödrecept som man ska baka i formar och det tar ungefär två timmar.

Vad är viktigt att tänka på?

Julmusik i bakgrunden är ett måste till brödbak i köket. Annars är det bara att följa receptet, säger Linda.

KRYDDBURKEN VÖRTBRÖD MED JULMUST

2 vörtlimpor i form

Det här behöver du :

1 pkt jäst för söta degar (50 gram)

Annons

50 gram smör

5 dl julmust

½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)

1 dl ljus sirap

½ dl mörk brödsirap

750 – 800 gram vetemjöl

2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet. Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar.

Jäs 40 minuter under bakduk. Grädda 1 timme i 175 grader. Efter 50 minuter, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterligare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons