Så bakar du ditt eget vörtbröd
Linda Nilsson tycker att det bästa med att baka sitt eget bröd är att man själv kan bestämma och justera smakerna och framhäva de man gillar bäst.
– En del vill ha ett riktigt mörkt, mustigt vörtbröd utan russin, andra vill ha en sötare limpa med massor av russin. Man måste inte alltid använda porter eller svagdricka, julmust ger ett otroligt saftigt och lite sötare bröd, säger hon.
Till bland annat julfrukosten är vörtbröd med julskinka och senap ett viktigt inslag för många och det är också ett bröd som ofta väljs i första hand om man har ”dopp i grytan”.
– Personligen gillar jag det bäst med gräddost, säger Linda.
När man bakar eget vörtbröd kan man ju själv bestämma mängden vörtkryddor och mängden russin, helt efter egen smak. Och att baka själv är inte svårt, intygar Linda. Receptet hon delar med sig av är ett enkelt brödrecept som man ska baka i formar och det tar ungefär två timmar.
Vad är viktigt att tänka på?
– Julmusik i bakgrunden är ett måste till brödbak i köket. Annars är det bara att följa receptet, säger Linda.
KRYDDBURKEN VÖRTBRÖD MED JULMUST
2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet. Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar.
Jäs 40 minuter under bakduk. Grädda 1 timme i 175 grader. Efter 50 minuter, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterligare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.