GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Avslöjades: grävningar skadade fornminnen – så stor är boten

75 000 kronor – prislappen för att utan tillstånd gräva bland fornminnen för att skada flera av dem.
Eon:s grävningar i Skäftekärr har utmynnat i en talan om företagsbot.
Skäftekärr • Publicerad 31 mars 2022 • Uppdaterad 1 april 2022
Fornminnesbrott i Skäftekärr.
Fornminnesbrott i Skäftekärr.Foto: Staffan Arvegård /N

Det var i februari 2021 som privatpersoner upptäckte att Eon grävde i området kring Skäftekärr där det finns ett stort antal fornminnen.

Efter anmälan till länsstyrelsen upptäcktes att företaget inte hade fått tillstånd till grävning varpå grävningarna polisanmäldes av såväl länsstyrelsen som privatpersoner.

För någon månad sedan kunde kammaråklagare Magnis Ling berätta att utredningen av det misstänkta brottet, rubricerat som grovt fornminnesbrott, låg klar och färdig.

– Förundersökningen är klar och jag kommer framöver att ta beslut i ärendet. Jag kan tyvärr inte ge besked om när det sker då jag måste prioritera annat just nu, sade Magnus Ling till Ölandsbladet då.

Nu har han fattat beslut i ärendet. I en talan om företagsbot föreläggs Eon att betala 75 000 kronor med anledning av fornminnesbrott.

Från ansvarsyrkandet:

” Riksanikvarieämbetets fornlämningar med nummer L 1959:7944 hägnadsystem, L 1959:7570 husgrund L 1959:8905, L 1959:8976 och L 1959:8975 övriga gravar ligger på fastigheterna Skäfteskär 1:12, Böda Kronopark 2:176 och Norrböda 1:31, allt i Borgholms kommun. E.on Sverige Aktiebolag har i februari 2021 och kort i tiden dessförinnan olovligen genomfört markarbeten varvid ovan nämnda fornlämningar ändrats och skadats.”

Målsägande är länsstyrelsen vars talan förs av åklagaren.

”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, sägs det vidare.

Länsstyrelsen yrkar samtidigt om skadestånd på 209 400 kronor. Enligt åklagarens talan accepterar Eon företagsbot samt skadestånd.

Skadeståndsyrkandet avser ”utredningskostnader för skadedokumentation av fornminne.”

”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”
Från åklagarens talan om företagsbot
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.