Annons

Avslöjade telefonbluff: ”Anade ugglor i mossen”

Kvinnan ringde och ringde och försökte förmå den äldre mannen att öppna sitt bank-id.
– Ett typexempel på hur man försöker lura äldre personer, kommenterar Thomas Lönnqvist vid Ölandspolisen.
ÖLAND • Publicerad 13 mars 2019 • Uppdaterad 14 mars 2019
Den uppringde synade kvinnans bluff. ”Han anade ugglor i mossen”, berättar områdespolis Thomas Lönnqvist.
Den uppringde synade kvinnans bluff. ”Han anade ugglor i mossen”, berättar områdespolis Thomas Lönnqvist.

Bedragerskan gav sig inte, upprepade gånger berättade hon samma historia med avsikt att komma åt mannens bankmedel.

– Vad vi har är en kvinna som under en och samma eftermiddag ringer fyra gånger till en äldre person bosatt i Borgholms kommun och berättar att hon är skyldig denne pengar och vill att mannen ska öppna sitt bank-id, berättar områdespolis Thomas Lönnqvist och konstaterar att den uppringde synade kvinnans bluff.

Annons

– Han anade ugglor i mossen och öppnade inte sitt bank-id, han gick inte på det. Men det är ett typexempel på hur man försöker lura äldre personer genom att ringa dem och förmå dem att administrera sina bank-id.

I just detta fall kan den kvinnliga bedragaren ha gjort ett dyrköpt misstag.

– Numret hon ringde ifrån har en abonnent och det tillhör inte vanligheterna.

På onsdagen rapporterade TT att polisen har gjort tillslag mot grupperingar som lurat äldre personer på hundratals miljoner kronor via telefon.

Tillslaget innebär att totalt fyra kriminella nätverk, som har telefonbedrägerierna som en basinkomst, nu slagits ut i södra Sverige.

– Vi har gjort omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk här i Malmö, berättade Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, under en presskonferens TT bevakade.

– Det är här basinkomsten för många grovt kriminella i Malmö, fortsatte Petra Stenkula.

Enligt TT gav den här typen av brottslighet 8–9 miljoner kronor i vinst för de kriminella under februari, totalt ska kriminella ha fått in 300 miljoner kronor från oktober 2017 fram till i dag.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons