Annons

Arkeologer vädjar efter plundrat gravfält: ”Håll koll”

Gravfältet på Jordtorpsåsen har utsatts för plundring. Vilket är det andra fallet i länet inom kort tid. Nu uppmanar arkeologer allmänheten att hålla uppsikt:
– Allmänheten är generellt den bästa polisen i dessa fall.
Algutsrum • Publicerad 20 januari 2023
Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost fick i uppdrag att dokumentera och återställa på Jordtorpsåsens gravfält. ”Det är så himla tråkigt att någon gör såhär”.
Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost fick i uppdrag att dokumentera och återställa på Jordtorpsåsens gravfält. ”Det är så himla tråkigt att någon gör såhär”.Foto: Natalia Johansson

I måndags fick länsstyrelsen i Kalmar län in en anmälan om misstänkt plundring på Jordtorpsåsen i Algutsrum.

– Det var ett par som gick här i helgen. De är gamla arkeologer och de hade lagt märke till plundringsgroparna och anmält det till länsstyrelsen, säger Cecilia Ring, arkeolog vid Museiarkeologi Sydost som under fredagen hade i uppdrag av länsstyrelsen att åka ut och dokumentera skadorna samt att försöka återställa marken.

Här saknas innehåll

Annons

På Jordtorpsåsen sträcker sig det dryga en (1) kilometer långa gravfältet med uppemot 130 synliga gravar. Sannolikt finns det lika många till gravar under markytan. Marken har aldrig undersökts av arkeologer, därför har gravarna heller inte tidsfästs, men man tror att det rör sig om en tidsepok mellan 400 till 200 f.Kr till 400 - 500 e.Kr.

Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost är bekymrad över senaste tidens anmälningar där fornlämningar skadats.
Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost är bekymrad över senaste tidens anmälningar där fornlämningar skadats.Foto: Natalia Johansson

Nu har några av gravarna blivit skändade och man vet inte om plundrarna har fått med sig något fynd. Då groparna är ganska grunda och grävda med rätt stora avstånd tror Cecilia Ring att det är någon som använt sig av en metalldetektor. Under förmiddagen hade hon sökt av området och hittade totalt femton plundringsgropar.

– Vi vet inte hur länge de har hållit på och inte riktigt när det har hänt. Men man kan ändå se att jorden inte legat öppen hur länge som helst.

”Man kan se att någon grävt med spade, bland annat på de raka kanterna. Det är inget djur som grävt dessa gropar, då hade det varit mer rafsigt”.
”Man kan se att någon grävt med spade, bland annat på de raka kanterna. Det är inget djur som grävt dessa gropar, då hade det varit mer rafsigt”.Foto: Natalia Johansson
”Ölänningarna är duktiga på att känna igen sina fornlämningar. Vi ber dem nu att vara extra observanta och kolla en extra gång om någon beter sig avvikande på en sådan här plats.”
Cecilia Ring

Att skadorna beror på mänsklig åverkan känner hon sig ganska säker på.

– Man kan se att någon grävt med spade, bland annat på de raka kanterna. Det är inget djur som grävt dessa gropar, då hade det varit mer rafsigt. Sedan ligger det även tillbakalagda torvor på vissa gropar.

Då varken länsmuseet eller länsstyrelsen har möjlighet att bevaka områdena ber de nu allmänheten att hålla koll.
Då varken länsmuseet eller länsstyrelsen har möjlighet att bevaka områdena ber de nu allmänheten att hålla koll.Foto: Natalia Johansson

Tidigare i veckan var hon på ett liknande uppdrag efter att någon grävt i en domarring på Hagbygärde ute vid Kalmar flygplats.

– Det är två platser på ganska kort tid som varit utsatta för plundring. Det är så himla tråkigt att någon eller några gör så här.

Under 90-talet utsattes Öland för rad plundringar, därefter 2010 då man upptäckte grävda gropar vid Sandby borg.

– Det är inte jätteofta det kommer in sådana här anmälningar.

Då varken länsmuseet eller länsstyrelsen har möjlighet att bevaka områdena ber de nu allmänheten att hålla koll.

Annons

– Ölänningarna är duktiga på att känna igen sina fornlämningar. Vi ber dem nu att vara extra observanta och kolla en extra gång om någon beter sig avvikande på en sådan här plats. Upptäcker man att någon gräver kan man ringa polisen, hittar du plundringsgropar kan du ringa länsstyrelsen.

Cecilia Ring, arkeolog berättar att Öland utsattes för plundringar under 90-talet samt 2010 då man upptäckte grävda gropar vid Sandby borg.
Cecilia Ring, arkeolog berättar att Öland utsattes för plundringar under 90-talet samt 2010 då man upptäckte grävda gropar vid Sandby borg.Foto: Natalia Johansson
Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost undersökte gravplatsen och försökte återställa marken.
Cecilia Ring, arkeolog på Museiarkeologi Sydost undersökte gravplatsen och försökte återställa marken.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons