Annons

Årets ölänning: ”Jag är ödmjukt förvånad, det hade jag verkligen inte trott”

Pav Johnsson berättar om hur det gick till när han fick veta att han var utsedd till Årets ölänning.
– Det blev väldigt tokigt, men samtidigt en kul grej.
Stenåsa • Publicerad 5 juni 2019
”Naturen måste Öland vara rädd om, för det är den som gör att folk bor kvar här. Den måste värdesättas mer, de små rödlistade arterna är inte i vägen, de är Ölands räddning, det är min mission” säger Årets Ölänning 2019, Pav Johnsson.
”Naturen måste Öland vara rädd om, för det är den som gör att folk bor kvar här. Den måste värdesättas mer, de små rödlistade arterna är inte i vägen, de är Ölands räddning, det är min mission” säger Årets Ölänning 2019, Pav Johnsson.Foto: Eva Sandblom

Under tisdagskvällen var han inbjuden till Stenåsa naturbokhandeln där personalen samt personalstyrkan från Birdlife Sverige skulle ha sin sommarträff. Pav Johnsson pratade om öns natur och fågelliv och skulle just visa bilder från hans bok: Ölands natur – okända och ökända arter, en bok som kommer ut om drygt en vecka.

– Folk hade tagit fika och satt sig. Bildkanonen var igång och jag skulle precis påbörja bildspelet när min privata telefon ringer, berättar Pav Johnsson.

Annons

Han trycker bort samtalet och stänger av ljudet. Men snabbt därefter ringer samma okända nummer igen.

– Jag blev bara så sur! Man förstår väl att någon inte kan svara om man trycker av, säger Pav.

Han lägger ifrån sig telefonen som ligger inställd på ljudlöst läge. Men sneglar till på displayen som visar att han har fått ett meddelande.

– Där står "Svara på samtalet som ringer - viktigt!!!!" Då börjar jag bli oerhört orolig över att någonting har hänt, att det är något allvarligt som jag behöver veta.

Han väntade sig ett besked av värsta slag när han lämnade rummet för att ringa tillbaka.

Men den som svarade i luren var Barometerns chefredaktör Anders Enström och P4 Kalmars Lennart Palm som berättade att han var utsedd till Årets ölänning. När de skulle läsa upp motiveringen slog Pav på högtalartelefonen. Han gick in till församlingen och bad juryn läsa upp motiveringen vilket senare möttes av applåder från alla håll.

– Det blev en jäkligt rolig grej. Det gick från katastrof, till att jag var skitsur och stressad, till superorolig, till en rolig grej som jag delade med väldigt många.

Pav Johnsson gick in till församlingen och bad juryn läsa upp motiveringen - vilket senare möttes av applåder från alla håll.
Pav Johnsson gick in till församlingen och bad juryn läsa upp motiveringen - vilket senare möttes av applåder från alla håll.Foto: Markus Tallroth

Hur är känslan nu, var det här väntat?

– Absolut inte, det fanns inte på min världskarta. Jag var jätteförvånad, jag kände kanske mer att jag inte var värd det. Det är sådana giganter som har fått priset innan. Jag kom ju till Öland -98. Jag tänkte att det är för kort tid, herregud, jag har ju inte tre generationer bakåt.

”– Men jag är ödmjukt förvånad, det hade jag verkligen inte trott.”

Pav Johnsson sitter med i styrelsen för station Linné och för två år sedan fick Dave Karlsson ta emot priset Årets ölänning.

Annons

– Då tänker man att det kommer ta tjugo år tills någon annan som håller på med natur skulle få priset igen. Det var jätteroligt att folk värdesätter arbetet med naturen.

Hur var känslan när du fick höra motiveringen?

– Jag blev lite rörd. De beskrev det som jag inte har lyckats sätta ord på. Det är min mission, jag vill få fler att förstå och värdesätta naturen. Ibland kan det i tidningar låta som om naturen mest är i vägen för andra intressen, när den enligt min mening är Ölands viktigaste tillgång och en förutsättning för en ljus framtid för ön.

– Ölands natur är så oerhört värdefull och unik. Det är det som gör att folk stannar kvar på Öland och får folk att flytta till Öland. Inte bara de som är nördiga som jag. Det är naturen som är Ölands varumärke och stora styrka. Naturen måste Öland vara rädd om, den måste värdesättas mer. De små rödlistade arterna är inte i vägen, de är en del av det som är Ölands framtid och att berätta om det är min mission.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons