Annons

Henric Borgström: Aktieutdelningarna spretar ordentligt

Aktiemarknaden i Stockholm har inför bokslutssäsongen ställt stora förhoppningar på goda utdelningar. De kommer som styrelsens förslag i boksluten och fastställs alltid vid bolagsstämmorna någon månad senare. Detta eftersom styrelserna ju representerar storägarna.
Henric BorgströmSkicka e-post
Publicerad 28 januari 2019
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan är egentligen vad som är mest lönsamt för småaktieägarna, att hämta ut några kronor per aktie minus normalt 30 procent i skatt eller att pengarna arbetar kvar i företaget förhoppningsvis till högre lönsamhet.

Det kan de ca 400 000 aktieägarna i Ericsson fråga sig. Bolaget har de senaste åren givit en krona per aktie trots stora förluster. Med drygt 3,3 miljarder aktier blir det minst lika mycket som rinner ut ur företaget – vilket kanske hade behövts i rörelsen.

Annons

Efter skatt per aktie blir det minus 3:24 kr som alltså belastar kassan med ytterligare en krona till de många aktieägarna. Men allt tal i rapporten om starkare framtid via stora investeringar i Ai, artificiell intelligens, automatisering och nästa generation teleöverföring 5G gjorde ändå att aktien fram till fredagseftermiddagen steg med ca 3 procent, därmed från ca 55 kr i början av förra året till nu ca 80 kr.

Telia med några tiotusentals fler aktieägare och 4,3 miljarder aktier visade överraskande förlust sista kvartalet men ökar utdelningen med 6 öre till 2:36 kr, året innan var den 2 kr. Det verkar som om Telia varje år vill glädja de många aktieägarna med höjd utdelning även när resultatet är skakigt. Aktien sjönk 4 procent till ca 40 kr efter beskedet fram till fredagseftermiddagen.

Wallenbergarnas Investor, där intäkterna baseras främst på förra årets utdelningar från andra börsbolag, höjer sin till egna aktieägarna från 12 till 13 kr, som betalas ut i två omgångar.

Byggmax på mellanstora listan inställde utdelningen gissningar om sämre tider för branschen. Men ändå vinst under helåret per aktie på 2,3 kr (3,2) efter skatt. Aktien rasade med ca 10 procent och har tappat över en tredjedel av värdet på tolv månader.

Cloetta på samma lista höjer utdelningen med en tredjedel till en krona per aktie. Omsättning och vinst ungefär oförändrad. Aktien tappade direkt ca 7 procent, därmed 25 procent minus på tolv månader.

Sandvik framstår hittills som den lysande stjärnan. Utdelningen för året 2016 var 2:75 kr per aktie, året därpå 3:50 kr och i veckan meddelades förra årets till 4:25 kr vid kommande stämma.

Naturligtvis sätts aktiekurserna fortlöpande efter flera omständigheter, det gångna resultatet, bolagens egna beskrivningar i boksluten av verksamheten, i bästa fall bedömningar av framtiden.

Utdelningarna spelar en mindre roll än framtidsbedömningarna. Visserligen har de flesta bolagen en policy om att dela ut t ex en tredjedel av vinsten efter skatt.

Men om utdelningen sänks eller helt uteblir är det en varningssignal från styrelse och företagsledning om en tuff tid framöver. Höjs utdelningen med drygt 50 procent på två år som i Sandvik har bolaget en klart lönsam rörelse.

Annons
Annons
Annons
Annons