Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Afrikanska bedragare utnyttjar öländsk kvinna: ”Olustigt att de använder mitt namn”

Nu har det hänt igen. 18 unga fotbollsspelare från Ghana har försökt ta sig till Öland genom en falsk underskrift och påhittad cup som påstås vara arrangerad av IFK Borgholm.
18 unga fotbollsspelare från Ghana har försökt ta sig till Öland genom att delta i en påhittad fotbollscup, som påstås arrangeras av IFK Borgholm.
18 unga fotbollsspelare från Ghana har försökt ta sig till Öland genom att delta i en påhittad fotbollscup, som påstås arrangeras av IFK Borgholm.
Foto: Alexander Jensen

För fyra år sedan försökte 23 personer från Ghana att ta sig in i Sverige via en påhittad fotbollscup på Öland med förfalskade handlingar.

I ansökan om inrikestillståndet uppgavs det att de var ett fotbollslag som skulle delta i en cup i Borgholm som IFK Borgholm anordnade.

Bedrägeriet upptäcktes då av Smålands fotbollsförbund eftersom IFK Borgholm inte skulle anordna någon cup.

De hade också förfalskat Margaretha Pohjonen Wittenbergs namnteckning, som då var ordförande i föreningen.

Nu har det hänt igen.

– Vi fick ett mejl till kansliet från en person från ett fotbollslag i Ghana som anade oråd då de hade fått en inbjudan om en fotbollscup här i Borgholm. Han ville dubbelkolla om den var äkta men den var ju påhittad, säger Magnus Petersson, fotbollsansvarig i IFK Borgholm.

Mejlet innehöll passnummer från 18 ungdomar.

– Förmodligen har den här personen skickat runt detta till olika fotbollsklubbar. Men det är oklart vad han får ut av det. Vi vet inte om det handlar om människosmuggling eller om han får pengar genom anmälningsavgifter till den här påhittade cupen.

Margaretha Pohjonen Wittenberg är inte längre ordförande i klubben och menar att det hade gjort det mycket svårare för dem att lyckas.

– Förra gången kom de ganska långt innan bedrägeriet uppdagades. Men det känns givetvis väldigt olustigt och det är inte roligt att de använder min namnunderskrift, säger hon.

Hur kommer det sig att de har din namnteckning?

– De har förmodligen kopierat min namnunderskrift från en gammal spelarövergång med en före detta spelare från föreningen.

– Vi har ingen kontakt med spelaren idag och vi vet inte om det är han. Det kan vara någon annan som på något sätt fått tag i namnunderskriften genom honom, säger Magnus Petersson.

När IFK Borgholm fick mejlet hörde de av sig till Smålands Fotbollsförbund som vidarebefordrade det till Svenska Fotbollsförbundet.

– Förbundsjuristen har anmält detta och även kontaktat Migrationsverket och Ghanas fotbollsförbund för att stoppa detta.

Hur ser du på detta?

– Jag var inte med när det hände förra gången men det känns jättemärkligt och det är tråkigt. Man tycker också synd om de här ungdomarna som den här personen kanske lurar.

Vad händer nu?

– Det är stoppat och det är i alla fall en början. Sedan får vi höra med fotbollsförbundet om hur vi kan göra.

Läs mer