GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

6 miljarder för att kompensera hushåll med höga elkostnader

1,8 miljoner svenska hushåll kompenseras för de höga elkostnaderna. Maximalt handlar det om 2 000 kronor per hushåll och månad.
Sverige • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 13 januari 2022
Regeringen föreslår lättnader upp till 2 000 kronor per månad för hushåll med hög elförbrukning.
Regeringen föreslår lättnader upp till 2 000 kronor per månad för hushåll med hög elförbrukning.

På en presskonferens på onsdagen presenterade finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) regeringens förslag.

Hushållen ska kompenseras för de höga elpriserna under december, januari och februari.

Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad. Till dem utgår en ersättning om 2000 kronor per månad, alltså totalt 6000 kronor.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger finansminister Mikael Damberg.

Damberg menar att det är mycket ovanligt att staten kompenserar hushåll för prisfluktuationer på marknader.

Elpriskompensationen berör 1,8 miljoner hushåll och sades först utgå till hushåll med en elförbrukning på minst 2 000 kWh per månad. Senare på dagen hade regeringen uppdaterat sin information på hemsidan med uppgiften att även de med mindre elförbrukning än 2 000kWh kan komma att få kompensation.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi. Idag kan vi meddela att vi avsätter drygt sex miljarder kronor för att ge stöd till de hushåll som fått kraftigt höjda elräkningar, det känns oerhört glädjande, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen. Lättnaderna beräknas kosta staten sex miljarder kronor.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.