10 000 motorcyklister: Harley Davidsonfestival till Öland - ”En jättegrej”

I början av juni kommer närmare 10 000 Harley Davidsonentusiaster från hela Europa till Öland och Lundegård för Super Rally 2022.
– Det är första gången sedan 2004 det är i Sverige, säger träffgeneralen Birgitta Norlindh.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lundegård • Publicerad 1 november 2021 • Uppdaterad 1 juni 2022
Upp emot 10 000 Harley Davidson-entusiaster kommer till Öland i början av juni.
Upp emot 10 000 Harley Davidson-entusiaster kommer till Öland i början av juni.Foto: Ulf Engman

Den som ska ut på de öländska vägarna i början av juni får vara beredd på karavaner av Harley Davidson-motorcyklar. 1-5 juni är det nämligen Super Rally 2022 på Lundegårds camping.

– Det här en en jättegrej. Omkring 8 000 motorcyklister kommer till Öland samtidigt. Det kommer gynna näringslivet mycket så klart, säger Ölands turistchef Johan Göransson.

Egentligen skulle träffen varit pingsthelgen 2020, men den blev inställd som så mycket annat. Nu tror Birgitta Norlindh på många väldigt taggade HD-entusiaster.

– Det märks i träffens Facebookgrupp att många är väldigt sugna på att komma ut och träffas. Många lägger upp bilder med sina rutter från olika länder till Öland.

Super Rallyt är alltså en träff enbart för de som har Harley Davidson-motorcyklar. Du kommer inte in på festivalområdet med en Yamaha eller en Puch Dakota.

– Super Rallyt började på 70-talet och går runt bland länderna som har medlemsföreningar i den europeiska HD-federationen. Totalt finns runt 38 000 medlemmar i Europa och vi i HD-Club Sweden är en av dem, säger Norlindh.

Sverige har haft träffen några gånger tidigare, bland annat på High Chaparall och Ljungbyhed, senaste gången var 2004. Det är första gången Super Rallyt kommer till Öland.

”Omkring 8 000 motorcyklister kommer till Öland samtidigt”
Johan Göransson

– Anledningarna till att det blev Öland är flera. Dels behövs ett område som rymmer många människor då vi räknar med mellan 8 och 10 000 personer, frågan är om det inte kan bli ännu fler.

– Det är inte många ställen som har de faciliteter som behövs. Och så bör det vara i södra Sverige eftersom det kommer många gäster från olika platser i Europa.

På festivalområdet kommer det finnas fem olika scener med band som spelar och en massa olika mc-relaterade saker att göra, som en stor mässa.

Även om vanliga HD-lösa ölänningar inte kommer in på området kommer de definitivt märka av att det är 10 000 motorcyklister på ön.

– Vi lyfter gärna fram olika saker och platser på Öland och kommer att se till att folk åker omkring på ön och tittar, säger Birgitta Norlindh.

Även Ölands Turistbyrå kommer att vara involverade.

– Vi kommer såklart vara inblandade ganska mycket. Vi kommer ha personal på plats och vi kommer ordna rutter som de kan åka för att se Öland om de vill. Men det gäller att de ställen som vill vara med på rutten har plats för 200 motorcyklar, säger turistchefen Johan Göransson.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.