unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledaren: ”Obehaglig praxis med sänkt fängelsestraff efter att först drogat sitt våldtäktsoffer”

En man försätter en kvinna i medvetslöst tillstånd och kan därmed inte dömas för grov våldtäkt. Det är en dom som det finns anledning för Högsta Domstolen att se över.
På filmerna syns hur kvinnan som drogats till medvetslös-liknande tillstånd blir våldtagen. Men hovrätten anser inte brottet som grovt eftersom ingen brutalitet förekommit. ”En praxis som det finns anledning för Högsta Domstolen att se över”, anser Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
På filmerna syns hur kvinnan som drogats till medvetslös-liknande tillstånd blir våldtagen. Men hovrätten anser inte brottet som grovt eftersom ingen brutalitet förekommit. ”En praxis som det finns anledning för Högsta Domstolen att se över”, anser Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det var i veckan som hovrätten sänkte fängelsestraffet för en 45-årig ölänning från åtta till fem års fängelse. Med gott uppförande är mannen fri om dryga tre och ett halvt år.

Tingsrätten och hovrätten är överens i sak om det mesta. 45-åringen har drogat sitt ex till vad som liknas vid medvetslöshet genom att stoppa starka sömnmedel i hennes kvarg. Därefter har han filmat medan han haft sex med henne, vid flera tillfällen.

Men medan tingsrätten fällde mannen för sex grova våldtäkter och ett fall av grovt sexuellt tvång, så valde hovrätten att mildra domen till ”enbart” våldtäkter och sexuella övergrepp. Alltså, gärningen bedömdes inte som grov.

Här finns också utrymme för tolkningar av lagen. Vad som är att anses som grovt eller inte är enligt svensk lag att bedöma för rätten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Medan de som dömer i tingsrätten består av en domare och ledamöter som hämtats från politiska partier, så består hovrätten enbart av jurister - proffs på hur lagen ska tolkas.

Det är därför intressant att hovrätten nästan halverar strafftiden i sin dom, med motiveringen:

”Å andra sidan framgår inte annat av filmsekvenserna än att vart och ett av övergreppen har ägt rum under en förhållandevis kort tid och att någon särskild brutalitet inte har förekommit. NN har inte heller tillfogats några fysiska skador av övergreppen.”

Vare sig du eller jag vet exakt vad som hänt kring det där sovrummet och inte heller i rättegångssalarna eftersom de varit lyckta dörrar, samt att förundersökningen är sekretessbelagd.

Vi får lita till att både tingsrätten och hovrätten gjort rätt bedömning i själva händelseförloppet, för där råder enighet.

Om vi ska känna tillit för den svenska lagen så har också den eniga hovrätten med sina juridiska experter gjort rätt tolkning av lagen när den anser att den närmast medvetslösa kvinnan inte utsatts för grov våldtäkt.

Det är då Högsta Domstolen bör komma in i bilden. För här kan det finnas anledning att se över lagstiftningen. Vi har i det här fallet faktiskt filmer som visar händelseförloppet, kvinnans medvetslös-tillstånd - det är inte ord mot ord, som annars brukar vara det svåra i våldtäktsmål.

För lagen så som den är nu ger straffrabatt med tre år om du först ser till att droga din partner så medvetslös att denna inte kan lyfta ett finger till försvar innan du våldtar. Det är gällande praxis just nu!