Annons

Klart: Eketorps borg drivs vidare av kommunen

– Vi ser stora möjligheter med att ha borgen i kommunal regi och vill jobba utifrån den utvecklingsplan som har tagits fram det senaste året.
Eketorp • Publicerad 19 februari 2019 • Uppdaterad 20 februari 2019
Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) säger att det finns stora möjligheter med att ha Eketorps borg i kommunal regi.
Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) säger att det finns stora möjligheter med att ha Eketorps borg i kommunal regi.Foto: Maria Wiell

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) är tydlig när hon kommenterar att Kalmar läns museum inte längre vill driva sin verksamhet i Eketorps borg. Mörbylånga kommun skall nu förhandla med Statens fastighetsverk om hur man skall ta över driften av borgen för att hålla den öppen sommaren 2019.

– Mörbylånga kommun vill utveckla verksamheten långsiktigt. Men vi vill också se till att det finns liv och rörelse i borgen redan nu i sommar. På samma sätt som tidigare köper vi tjänster från muséet för den pedagogiska verksamheten med skolorna.

Annons

Kommunen kommer att anställa en projektledare som kan utreda vad som krävs för att borgen skall kunna hållas öppen. Matilda Wärenfalk konstaterar också att det finns erfarenheter att ta del av från Borgholms kommun, där Statens Fastighetsverk (SFV) äger Borgholms slott och kommunen driver verksamheten.

För kommundirektör Ann Willsund kom muséets pressmeddelande som en överraskning.

– Vi har vetat om en tid att Kalmar läns museum vill lämna den publika verksamheten och jag hade förstått det som att vi skulle ha någon form av gemensamt pressmeddelande om hur arbetet med borgen skall gå vidare. Verksamheten på borgen skall vara kvar, för oss är det enda alternativet.

Under tisdagseftermiddagen nådde tidningen affärsutvecklare Claes Brunius på SFV. Han betonade att det är kommunen som har mest att vinna på att verksamheten i borgen drivs vidare.

– Vid alla andra fastigheter som vi har och där verksamhet pågår har vi en (1) partner, ofta är det den aktuella kommunen. Nu har Mörbylånga kommun visat intresse för att engagera sig i verksamheten och det skall vi gå vidare med.

Är du orolig för att det inte skall bli någon verksamhet i Eketorps borg?

– Jag är inte ett dugg orolig för det. Vi ska bara hitta former för det. Jag konstaterar att vi tidigare var tre parter, nu är vi två. Vi kommer med all säkerhet att hitta en lösning på detta.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons