Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

20:e dödsfallet - men en tendens till minskning

Kalmar län kan ha haft sin lilla topp av covid-19 redan i slutet av april menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. Nu skönjas en tendens till minskning av antalet fall.
En tendens till minskning av antalet coronafall kan skönjas i Kalmar län.
En tendens till minskning av antalet coronafall kan skönjas i Kalmar län.

Under den gångna veckan har läget inom sjukvården varit stabilt. Antalet inlagda på vårdavdelningar har varit i stort sett konstant. På onsdagsmorgonen var 34 personer inlagda på länets sjukhus, varav 2 på intensivvårdsavdelning. Hittills har 20 personer från länet avlidit i sviterna av covid-19 vid länets sjukhus, det senaste rapporterade fallet inträffade för några dagar sedan.

– Vi ser en minskning över tid när det gäller de svårast sjuka som behöver intensivvård. Vi är nu nere i samma antal patienter som i början av april. Nu återstår att se om denna utveckling håller i sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

En förklaring till de stabila siffrorna kan vara att Kalmar län ligger flera veckor efter Stockholmsområdet och att därmed att Folkhälsomyndighetens förhållningsregler fått större effekt här.

– Men för den skull gäller det inte att släppa efter nu utan att fortsätta agera ansvarsfullt inte minst för att skydda våra allra äldsta, de mest sköra i samhället, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Vi kan ha haft vår lilla topp i slutet av april. Vi verkar ha en annorlunda kurva än många andra regioner.

Johan Rosenqvist menar att man upplever ett mindre tryck på avdelningarna nu.

– Men det är fortfarande så att de sjuka kräver mycket vård.

Inom ett par veckor hoppas Region Kalmar att det ska komma nya riktlinjer angående resande.

– Folkhälsomyndigheten har sagt att man kommer ge samlade instruktioner för sommaren 3 juni eller möjligen tidigare ändå. Vi får många frågor om till exempel campingar nu, säger Labbé Sandelin.

Läs mer