Annons
Nyheter

Vägen som engagerar byborna

Nyheter • Publicerad 9 juli 2007

GLÖMMINGE

Ämnet var givet på lökenäsområdets samfällighetsförenings diskussionsmöte. Alla var överens om att harven som blockerar en av vägarna till badet ska bort. Men det kan dröja ett år.

Annons

Som läget är nu kan ingen ta sig ner till den kommunala badplatsen i Lökenäs. Den ena vägen är avspärrad med en harv och den andra tillhör samfällighetsföreningen, vilket innebär att ingen annan än föreningsmedlemmarna får färdas på den vägen.

KOMMUNEN TAR ÖVER

Ägaren av den avstängda vägen, Hans Deurell, var inte på plats eftersom mötet var till för samfällighetsföreningen. Däremot var nära 50 medlemmar där samt Mörbylånga kommuns representanter Mats Lindahl, miljö- och byggnadschef, och den nya stadsarkitekten Marie Christine Svensson.

Som lösning på problemet arbetar kommunen nu med en planändring, där kommunen blir markägare av hela området och därmed även vägen som samfällighetsföreningen äger. Först när kommunen tagit över kan harven flyttas. Men det kan dröja ett år eftersom planen först måste godkännas av alla inblandade.

UPPRÖRDA KÄNSLOR

Många åsikter framfördes om att harven måste flyttas tidigare och några ville att kommunen skulle göra det. Men det höll inte Mats Lindahl med om.

– Det skulle bli egenmäktigt förfarande om vi rycker bort harven. Den är ingen kommunal fråga utan jag rekommenderar alla att ta kontakt med markägaren.

Detta svar upprörde den sommarboende Lökenäsbon Magnus Silfverhielm:

– Du fegar ur, Mats. Alla är överens om att harven måste bort, vi behöver politiskt stöd från kommunen. Jag efterlyser mer Nelson Mandela och dialog än att sitta och passa.

”TILL FÖR ATT ÅKAS PÅ”

Annons

Mats Lindahl kontrade med att det är han som förmodligen har haft mest kontakt med markägaren under våren.

– Jag har pratat med honom flera gånger och vädjat ödmjukt. Nu är processen igång och målet är som sagt att vi ska vara klara om ett år.

Även Göran Setterby från lantmäteriet fanns där för att räta ut vissa frågetecken kring vägarna. Bland annat visade han hur det skulle kunna se ut om kommunen tar över området. Och när diskussionerna gick som hetast om var man ska få färdas och inte konstaterade han lantmäteriets motto:

– Vägar är till för att åkas på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons