Nyheter

Öländska stjärnor ett skämt

Nyheter Artikeln publicerades

LUND
Solvändan känner vi alla till och accepterar som symbol för vårt landskap i botanikens värld. Likaså näktergalen i djurvärlden. Men sen då? Landskapsmossa, landskapsfisk, landskapssten, landskapsinsekt, landskapsäpple och så vidare. Sammanlagt tycks Öland ha inte mindre än tolv olika landskapssymboler.

Landskapssymboler har på senare år blivit ett sätt för olika intresseorganisationer att väcka uppmärksamhet för sin del av världen genom att till synes godtyckligt prångla ut symboler till de olika landskapen. Det senaste tillskottet i raden är landskapsstjärnor och landskapsstjärnbilder.

VEGA OCH LYRAN
Öland har tilldelats stjärnan Vega som landskapsstjärna och stjärnbilden Lyran som landskapsstjärnbild. Det hela låter som ett skämt och vid en närmare kontroll visar det sig att så också är fallet. Ett lundensiskt akademikerskämt närmare bestämt. En av männen bakom det underfundiga tilltaget är Ingemar Lundström, docent i Astronomi vid Lunds universitet:

– Vi skrev en lärobok i astronomi för några år sen där vi hade med det. I slutet av boken hade vi en liten tabell där vi listade landskapen och symboler. Vi skrev att Kommittén för landskapssymboler den första april det året hade beslutat om införande av landskapsstjärnor. Men ingen förstod att det var ett skämt, säger Ingemar Lundström.

SKÄMTET SPRED SIG
De skämtande astronomerna lät skämtet få leva vidare och idag tycks det nästan vara officiellt. Enligt docent Lundström har skämtet till och med figurerat i Nationalencyklopedin.

– En kollega till mig lyckades smyga in listan i Nationalencyklopedin, säger Ingemar Lundström.

Lundadocenten medger att han förvisso medverkat till att öka den redan skenande inflationen av landskapssymboler, men påtalar att motivet var strikt ironiskt.

– Jo, visst är det inflation på det, det var väl så vi tänkte också när vi gjorde den här grejen, att vi skulle driva lite med fenomenet landskapssymboler. Det finns ju så många.

”FANNS VÄL EN TANKE”
Varför Öland tilldelades just Vega och Lyran som symboler på stjärnhimlen minns dock inte Ingemar Lundström idag.

– Det fanns väl en tanke en gång i tiden, men jag minns inte exakt.

Vän av ordning kan kanske fråga sig om det inte snart är dags att verkligen införa en Kommitté för landskapssymboler, som kan röja upp i landskapssymbolikens snårskogar.