Annons
Nyheter

Främmande fågel hedras med utställning

Nyheter • Publicerad 15 juli 2011

GÄRDSLÖSA

Béatrice du Vinage föddes i Berlin för 100 år sedan. Hon var journalist, fotograf och blev sedermera även målare. De sista 25 åren av sitt liv, bodde och verkade Béatrice i Kalleguta. Nu har hennes liv samlats i en utställning ”Från Berlin till Kalleguta” som visas i brygghuset vid Gärdslösa prästgård med början idag lördag.

Annons

Béatrice du Vinage föddes i Berlin i början av 1900-talet och är nog redan från början en kvinna som gör som hon vill inte, inte som man bör. 1935 ger hon sig ut på sin motorcykel för att göra ett antal reportage om framstående män och intressanta miljöer för tidsskriften Atlantis. Andra världskriget kommer lite ivägen för hennes fortsatta karriär men i början av 1950-talet flyttar hon till Sverige och utbildar sig till grafiker. Måleriet är dock hennes största intresse genom hela livet.

Tillsammans med väninnan Märta Teljstedt flyttar Béatrice i mitten av 1960-talet till Öland och Kalleguta. Där rustar de upp den gamla lanthandeln och Atelier Sankte Per ser sitt ljus.

Några riktigt goda vänner och grannar fick kvinnorna i Birgitta och Erik Borg som flyttade till Öland 1968 och när sedan Béatrice gick bort 1993 och Märta 2005 blev Birgitta den som fick förvalta Béatrices kvarlåtenskap.

Birgitta har stor erfarenhet av att driva Galleri och förvalta tavlor, Birgitta och hennes man Erik äger Galleri Skrekarhyttan som ligger strax utanför Nora i Bergslagen.

– Vi ville hedra vår vän med denna utställning med tavlor och bilder från hennes liv och karriär, berättar Birgitta.

Birgitta har även skrivit en bok om Béatrice, ”Béatrice du Vinage - Från Berlin till Kalleguta - En Europés historia, som ges ut i dagarna som utställningen finns i Gärdslösa. Utställningen är öppen till 24 juli.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons