Annons
Nyheter

Ekerum bryter med känd banarkitekt

Nyheter • Publicerad 18 juni 2010

Ekerum Golf & Resort avbryter samarbetet med golfbanearkitekten Peter Nordwall.

– Det är inte utan en viss förvåning jag läser de kommentarer han yttrat, säger Ekerums vd Magnus Lagerlöf.

Annons

Par 69, dålig säkerhet, sämre spel- och naturupplevelse och därmed en oattraktiv bana, anser den välmeriterade golfbanearkitekten Peter Nordwall i sin analys av Ekerums tänkta expansion och hävdar att Ekerum Golf & Resort skjuter sig själva i foten.

Inte alls, kontrar Ekerums vd Magnus Lagerlöf.

– Ekerum Golf & Resort har gett flera golfbanearkitekter, däribland Peter Nordwall, i uppdrag att göra en konsekvensanalys och Peter är den ende som påstår att om vi bygger bostäder enligt den mall som Borgholms kommun lagt ut i samråd med oss, så skulle en bana med par 69 erhållas, säger Magnus Lagerlöf och dementerar bestämt allt tal om par 69.

– Varken vi på Ekerum eller någon annan golfarkitekt har varit i närheten av att titta på en sådan lösning.

Välmeriterade Nordwall, arkitekten bakom banorna Långe Erik och Långe Jan, presenterar i den Ekerum-beställda konsekvensutredningen – där uppdraget är att syna hur golfbanan, spelupplevelsen samt golfsäkerheten förändras vid nykonstruktion – två alternativ till förslaget Ekerum tänker bygga efter.

– De förslagen har vi, tvärtemot vad som påståtts, diskuterat med såväl Peter som med Borgholms kommun. Minst ett av dem innehöll dock en lösning som ur miljösynpunkt var omöjligt för kommunen att ens presentera för Länsstyrelsen, kommenterar Lagerlöf.

Eniga är de två på endast en punkt: det är mindre lyckat att skjuta sig själv i foten.

– Ekerum Golf & Resort lever i allra högsta grad av och med sina greenfeegäster. Att minska banornas attraktionskraft vore, precis som Peter säger, minst sagt dumdristigt såväl ur golf- som företagsekonomisk synvinkel, säger Magnus Lagerlöf och ser bättre lösningar än de Nordwall skissat fram.

– Den lösning som vi anser mest kreativ och bäst, och som presenterades av golfbanearkitekten Pierre Fulke, en av Sveriges genom tiderna bästa golfspelare, tar oss ytterligare 20 år framåt i tiden.

– Fulkes lösning innehåller bland annat par 71, bibehållen natur och naturupplevelse, utökade säkerhetszoner till bebyggelse jämfört med Peter Nordwalls förslag, en modern och underhållande bana som i allt väsentligt bibehåller Peter Nordwalls signum men anpassad för och med tiden, samt utökade och förbättrade träningsområden, räknar Magnus Lagerlöf upp.

Annons

Peter Nordwalls kritiska konsekvensutredning överlämnades till Ekerum i slutet av februari, drygt en månad efteråt sa parterna adjö till varandra.

– Tidigt i april i år avslutade vi samarbetet med Peter Nordwall, berättar Ekerums vd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons