Annons

Tänka att man kan bli så glad av att Öland invaderas av 700 tyskar

700 tyskar med möjlighet att kliva av sin lyxkryssare för att under några timmar göra Öland. Tackar för det!
Borgholm • Publicerad 29 maj 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det anses lite fult att generalisera, ställa grupper emot varandra och så.

Men om vi bortser från det ett slag och tittar vad de är för grupp av människor som i går morse klev i land i Borgholm så kan vi konstatera att de har pengar. De har av egen fri vilja betalat sina kryssningsbiljetter och själva valt att låta Borgholm och Öland bli ett av stoppen där de går i land.

Annons

Generaliserar vi så kan vi säga att lyxkryssningspassagerare har bra med stålar.

Då kan vi också låta passagerarna få välja om de vill göra av med mer av sina pengar eller inte. Det råder delade meningar i Borgholms Cityförening om hur mycket pengar kryssningspassagerarna gör av med under sina timmar på Öland. En del hävdar att det inte rör sig om så mycket pengar.

Vi kan väl anta att det är samma affärsinnehavare som väljer att hålla sina ordinarie öppettider, 10.00, när kryssningspassagerarna anlöper 08.30.

Det kan finnas något charmigt i det, ”vi skiter väl i vilka som kommer, de får väl komma som alla andra när vi har öppet”, typ. Lite öländskt sådär kan man ju säga.

Men, fasiken, om vi vill ha fler kryssningsbesök, om vi vill få rederierna att prata om Öland så kanske det är bra om vi ger dom något positivt att prata om - inte en igenbommad stad.

Och vi har blivit mycket bättre.

Mellan 1986 och 2013 kom det exakt noll kryssningsfartyg till Öland, 27 år. Det var den numera bortgångne Borgholmshandlaren Leif Pettersson med ett förflutet i rederibranschen som under flera år arbetade för att rederierna på nytt skulle få upp ögon för Öland.

Det gav resultat. Från 2014 har det nu kommit ett par fartyg varje år. Mottagningskommittén har blivit bättre för varje år.

Ölandsbladets grand old man, Rolf Nilsson, räknade ut att varje kryssningspassagerare i snitt gjorde av med upp emot tusen svenska kronor under sitt Ölandsbesök. 700 000 kronor in till Borgholm och Öland under några förmiddagstimmar en vardag i maj är ett fantastiskt tillskott.

Det handlar också om att marknadsföra Öland som en pärla bland Östersjöns öar med faktiskt förhållandevis enkla medel. Bästa sättet är ett välkomnande mottagande, vilket inte behöver kosta skjortan.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons