Annons

Ölandsbladet 1969: "Enas Öland redan i år?”

Inte mycket är nytt under solen – ej heller frågan om hur många kommuner det ska finnas på Öland.
Publicerad 18 maj 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Undertecknad hade anledning att söka bland 50 år gamla tidningar i veckan. Jag letade egentligen efter något annat, men som det är när man bläddrar i gamla tidningslägg så hittar man andra intressanta artiklar.

Som en artikel från 28 juni 1969 med rubriken ”Enas Öland redan i år?”.

Ur Ölandsbladet 28 juni 1969.
Annons

I artikeln berättar landshövding Erik Westerlind, i samband med ett besök på norra Öland att Länsstyrelsen ska kalla till överläggningar i frågan om inte Öland borde vara en enda kommun, och det redan 1971.

Nu blev det inte så. Nästa söndag, den 26 maj, är det dags – för den som inte förtidsröstat förstås – att avlägga sin röst i frågan.

För tio år sedan folkomröstade ölänningarna om samma sak och då blev det ett knappt ja i Borgholm men nej i Mörbylånga.

I broschyren ”Öland – en kommun?” som sänts till alla hushåll listar de båda sidorna sina bästa argument.

Ja-sidan skriver att ”Ölands framtid bygger på samhörighet – inte på splittring och uppdelning” och ställer frågan: ”Varför skulle vi inte slå ihop oss?”.

Nej-sidan förespråkar två kommuner bland annat därför att det är ”närmare till beslut och beslutsfattare” och att vi med nuvarande uppdelning har ”mindre byråkrati med korta beslutsvägar”.

Jag hoppas att alla röstberättigade verkligen tar och läser igenom broschyren och funderar kring vilka argument som talar för och emot en sammanslagning. Ta också och fråga politiker som du har förtroende för hur de tänker kring en kommunsammanslagning.

Ölandsbladet har på ledarplats tagit ställning för ett ja.

Nu är det dags också för dig att ta ställning. Det är viktigt att sätta sig in i frågan och gå och rösta, för ska politikerna få ett resultat som de kan basera framtida beslut på krävs det att många har gått och visat sin vilja i valet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons