Annons

Ledare: Viktigt att vaccineringen får fart

Rekommendationer och restriktioner i all ära: att vaccinationen mot covid-19 verkligen får fart är det mest angelägna just nu. Inte minst för att skapa en tro på bättre tider.
Publicerad 27 februari 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Antalet vaccindoser behöver öka.
Antalet vaccindoser behöver öka.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson kunde på en presskonferens i torsdags ge positiva besked:

– Folkhälsomyndigheten bedömer i dag att det går att säga till alla som är fullvaccinerade på särskilda boenden att det går bra att låta åtminstone delar av livet återgå till det normala. Det går bra att träffa symptomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen.

Annons

Men ännu är det stora flertalet svenskar inte vaccinerade. Många tycker det går för långsamt och jämför gärna exempelvis med Israel som ligger långt före länderna i Europa.

Men statistiken från folkhälsomyndigheten visar ändå att det börjar lossna.

Vecka 6 kom 171 570 vaccindoser till Sverige. Vecka 9 planeras det för 330 560 doser, nästan en fördubbling alltså.

För Region Kalmar är siffran för vecka 6 4 640 doser. För vecka 9 planeras 9 710 doser.

Här saknas innehåll

Det antalet behöver öka ännu mera för att det ska finnas någon rimlig chans att nå målet att alla svenskar som vill ska kunna ha fått sina vaccindoser innan midsommar. Det är EU som sköter inköpen och förmedlar dem till medlemsländerna. Felet från början var det lovades vaccin i överflöd, ett löfte som läkemedelsföretagen inte kunde uppfylla.

Klokare hade nog varit att gå ut med lägre siffror initialt och att fler doser än förväntat hade kommit som en glad överraskning. Nu är det nog många som inte litar på de nya löften som ges och är skeptiska till att tidsplanen ska hålla.

I Borgholms kommun sker vaccineringen än så länge bara i Borgholm, vilket gjort att läsare på norra Öland har hört av sig till Ölandsbladet och uttryckt oro för påsken med förväntad turisttillströmning. Men i ett svar i en artikel i veckan förklarade ansvariga problemet:

– Så länge vaccinleveranserna är så begränsade vaccinerar vi endast i Borgholm för att få så lite spill som möjligt. När vi så småningom får mer vaccin som dessutom har bättre hållbarhet kommer vi att vaccinera även i Löttorp.

Det vill som sagt till att leveranserna av vaccin ökar rejält närmaste månaderna för att vi på den vägen kan trycka ner smittan. Tills dess får vi fortsätta hålla i och hålla ut.

Vilka rekommendationer som än kommer är det upp till oss alla att göra vårt bästa för att hålla nere smittan. Alla har ett eget ansvar. Alla kan visa omdöme och omtanke.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons