Annons

Många på Öland väljer att vaccineras – ”Ökar möjligheterna att bli en coronafri ö”

Ölandsbladets reporter har varit i kontakt med Åke Åkesson, verksamhetschef på Borgholms hälsocentral och Susanne Svanfeldt som är vaccinationssamordnare för att få svar på några frågor.
Borgholm • Publicerad 23 februari 2021
Om allt blir som planerat kommer de som ingår i Fas 3 börja vaccineras i början av april månad.
Om allt blir som planerat kommer de som ingår i Fas 3 börja vaccineras i början av april månad.Foto: Inside Creative House

Hur går det med vaccinationerna?

– Det flyter på väldigt bra. Som alla säkert vet är det vaccintillgången som begränsar. Alla människor i särskilda boenden och med hemtjänst i Borgholms kommun är vaccinerade och vi jobbar på med alla övriga över 80 år.

”Vi tror att det är en klok idé att planera för semester i Sverige i sommar också.”
Åke Åkesson och Susanne Svanfeldt, Borgholms hälsocentral
Annons

När tror ni att de sista kommer få ta emot vaccin?

Vi hoppas verkligen att vi ska ha vaccinerat hela Öland innan juni. Vi vet att vi klarar det – om vi får vaccin.

Tror ni att man kan semestra i Sverige i sommar om man följer restriktionerna?

– Vi tror att det är en klok idé att planera för semester i Sverige i sommar också. Om allt går riktigt bra med vaccinerandet så stannar pandemin av – men det finns fortfarande mycket oförutsett som kan inträffa.

Hur är det med vaccinationerna i Borgholm respektive Löttorp?

– Så länge vaccinleveranserna är så begränsade vaccinerar vi endast i Borgholm för att få så lite spill som möjligt. När vi så småningom får mer vaccin som dessutom har bättre hållbarhet kommer vi att vaccinera även i Löttorp.

Vilka ingår i fas 3?

– 65 plus samt riskgrupper. Vi tror att det blir i början av april, men det kommer att framgå i både tidningar och personliga brev.

Vågar man träffa andra personer ett tag efter man fått andra vaccinationssprutan?

– Två veckor efter andra sprutan är man väl skyddad och kan lämna sin isolering. Risken för att drabbas av allvarlig covidinfektion är då kraftigt minskad liksom risken att bli smittad. Men det är viktigt att fortsätta med god handhygien samt undvika handhälsning och kramar vid möten utanför familjen. Detta tror vi kommer att vara klokt väldigt länge. Kanske för alltid!

Annons

Hur hög uppslutning är det på Öland hittills?

– Den är väldigt hög. Det ökar våra möjligheter att bli en coronafri ö. Om alla vaccinerar sig så blir det så.

Annat ni vill informera om?

– Det är ingen risk att man blir ”bortglömd” om man inte hör av sig. Alla 65+ får information när det är dags för vaccination. Vi har inte sett några allvarliga biverkningar alls, de allra flesta märker nästan ingenting av sprutorna.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons