Ledare: ”Vi måste kunna ha bättre kontroll på vart våra bidragspengar går!”

Det känns inte bra i magen när en grupp som i förgreningen misstänks stödja terror så lättvindigt kan ta hem 43 000 kronor ur Borgholms pott för ”studieförbund”.
Publicerad 12 januari 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ett pyttelitet utskott, med ett jättestort ansvar att fördela hela Borgholm kommuns bidrag för studieförbund. Det finns all anledning att se över hur de ekonomiska bidragen fördelas, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Ett pyttelitet utskott, med ett jättestort ansvar att fördela hela Borgholm kommuns bidrag för studieförbund. Det finns all anledning att se över hur de ekonomiska bidragen fördelas, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Jag reagerade på det som kultur- och fritidsutskottet genom Sara Kånåhols (V) sa om att det muslimska förbundet IBN Rushd, som näst största bidragstagare, fått 43 000 kronor ur Borgholm kommuns bidrag till studieförbund:

”Som en liten kommun har vi inte förmågan och kompetensen att göra egna granskningar utan vi får vila vårt beslut på den granskning staten gör.”

Jag förstår tanken, att det inte är lätt att sitta i Borgholm och reda i terrorstämplade grupper, samt kopplingarna mellan Muslimska Brödraskapet och IBN Rushd. Stora kommuner med muskler som Göteborg har under uppmärksammade former stoppat bidrag till IBN Rushd och Kalmar har pausat, med anklagelser om homofobi och antisemitism samt för att inte tagit avstånd från våldsbejakande extremism.

I andra ringhörnan finns till exempel en organisation som Amnesty vilka ”oroas av en politisering av beslut som rör Ibn Rushd”.

Det är här som fördelarna för en liten kommun kommer in - möjligheten att se hur de studieförbund man stödjer arbetar i verkligheten. Om de finns i verkligheten.

Kalla det en kontrollinsats om ni vill, men det där att lägga örat mot jorden, slänga en blick i föreningarnas kalendarium eller faktiskt ställa en och annan fråga - det är ju det som är den lilla kommunens fördel.

”Ett utskott på tre personer där den tredje inte kan delta i beslut på grund av jäv är inte demokratiskt hållbart. Det är för få personer och ett alltför stort ansvar.”

Bedriver Muslimska Brödraskapet genom studiestödspengar träningsläger för jihadkrigare i Slottsskogen? Nja, det har varken du eller jag sett på lunchpromenaderna runt slottsruinen va?

Men bedrivs det någon form av studieverksamhet överhuvudtaget? Eller går pengarna någon annanstans?

Jag har absolut ingen aning. I mer officiella kanaler går det inte att finna mycket mer än en ”kulturfest” ifjol knutet till Ibn Rushd. I förfjol så stod däremot scoutvecka och föreläsning med polisen på schemat.

Ett utskott på tre personer där den tredje inte kan delta i beslut på grund av jäv är inte demokratiskt hållbart. Det är för få personer och ett alltför stort ansvar.

I den totala kommunala budgeten är 43 000 kronor ingen stor utgift, men i jämförelse drygt 30 000 kronor mer än som gått till etablerade Studiefrämjandet.

Med vetskapen om hur omdiskuterat bidragen till Ibn Rushd är runt om i landet så hade jag, om jag fördelat studiemedel i Borgholms kommun, studerat den bidragssökande så grundligt det bara varit möjligt.

Bra för skattebetalarna och bra för en bidragssökande som har rent mjöl i påsen.

Peter BoströmSkicka e-post