Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Tommy tycker om mig...å jag vet att det e sant!”

Det är nästan så att man kan höra den gamla slottsruinen vissla; ”Tommy tycker om mig...å ja vet att det e sant”.
27 år på Kalmar slott är perfekt uppvärmning för Tommy Josefsson när denne nu blir ny slottschef i Borgholm tycker Ölandsbladets Peter Boström: ”Det är som att höra den gamla slottsruinen vissla; Tommy tycker om mig...å jag vet att det e sant!”
27 år på Kalmar slott är perfekt uppvärmning för Tommy Josefsson när denne nu blir ny slottschef i Borgholm tycker Ölandsbladets Peter Boström: ”Det är som att höra den gamla slottsruinen vissla; Tommy tycker om mig...å jag vet att det e sant!”
Foto: Peter Boström
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det var många spännande, intressanta och riktigt bra namn bland de 61 sökanden till tjänsten som ny slottschef i Borgholm efter avgående Jan-Åke Johansson.

Bland de sökande fanns de som jobbat i många år inom turistorganisationer. Några har synts som regissörer vid våra större svenska teaterscener, andra är artister, författare eller kulturarbetare i största allmänhet. Kort sagt, listan över namn var lika bred som den var lång. Lösningen fanns bara en Ölandsbro ifrån.

"Borgholms slott är vid sidan av Ölandsbron, Långe Jan och Solliden vår mest kända byggnad. Men slottet är så mycket mer än bara en byggnad."

Det var ett namn som stack ut - Tommy Josefsson, med snart 30 års erfarenhet från Kalmar slott. Från Kalmar slott har han med sig arbete med utställningar, barnverksamhet, evenemang, fastighetsdrift och säkerhet.

På pappret är Josefsson exakt rätt person att ta vid efter Jan-Åke Johansson.

Borgholms slott är vid sidan av Ölandsbron, Långe Jan och Solliden vår mest kända byggnad. Men slottet är så mycket mer än bara en byggnad. Här finns så mycket historik, här finns kultur, musik och ja, Öland helt enkelt. En öländsk mötesplats över alla andra.

Jan-Åke Johansson lämnar över ett slott med ordnad ekonomi och där nödvändiga reparationer gjorts. Han kan ibland nästan uppfattas som lite butter, Jan-Åke Johansson. Tingel tangel och att göra sig till är liksom inte hans grej. Som chef över ett anrikt slott är det alls inga dåliga egenskaper. Nyheter måste införas med varsamhet.

Men också ett slott och dess verksamhet behöver förnyas. Under Jan-Åke Johanssons tid har till exempel konserterna tagit fart igen. De riktigt stora artisterna som ett tag valde bort Borgholm har hittat tillbaka, devis genom att kunna bjuda på spelningar flera dagar i rad.

Det ska bli spännande att se vad Tommy Josefsson kan göra i rollen som ny slottschef. Den utveckling som Kalmar slott haft sedan unionsjubiléet 1997, framför allt de sista tio åren, imponerar.

Barnverksamheten har varit ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljerna. De senaste årens utställningar kring da Vinci och van Gogh var fantastiska.

Ändå kan ingen säga att Kalmar slott förlorat sin själ.

Borgholms slott har mycket av denna folklighet i sig och annat som inte Kalmar slott kan erbjuda i form av ruinens mystik och rymd.

Borgholms slott har alla förutsättningar att fortsätta vara viktigt för ölänningarna!

Läs mer